Fără categorie

Avocatul Poporului (AP)  îngrijorat pentru sănătatea deținuților din Penitenciarul Giurgiu

Avocatul Poporului (AP) recomandă directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) să dispună măsurile necesare pentru identificarea unei soluţii care să asigure achiziţionarea la timp a medicamentelor prescrise persoanelor private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Giurgiu.
În recomandarea postată pe site-ul AP se arată că, printr-o petiţie înregistrată la Avocatul Poporului în 2017, un deţinut din custodia Penitenciarului Giurgiu a menţionat că este bolnav cronic şi că pe 30 august 2017 nu a beneficiat de tratament medicamentos.
„Urmare a anchetei efectuate de reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului la Penitenciarul Giurgiu, s-a constatat că persoana privată de libertate se afla în evidenţa cabinetului medical cu diagnosticul angină pectorală stabilă şi avea recomandare de tratament medicamentos (…) La data depunerii în penitenciar (30 august 2017), acesta nu a prezentat acte medicale din care să reiasă că e diagnosticat cu vreo boală cronică şi nu avea tratament asupra sa”, relevă recomandarea.
Potrivit acesteia, pe 8 septembrie 2017, deţinutul a primit parţial tratamentul prescris pe reţeta electronică, urmând ca restul tratamentului să fie primit când va fi achiziţionat de serviciul logistică.
„Conform personalului medical, medicamentele compensate (medicamentele vitale) erau achiziţionate de la farmacia cu care penitenciarul avea contract. În cazul medicamentelor necompensate, acestea erau achiziţionate prin serviciul de achiziţii publice (SEAP), proces de durată, ceea ce determina apariţia unor perioade în care persoanele private de libertate nu beneficiau de tratament corespunzător”, se menţionează în recomandare.
Referitor la situaţia prezentată, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, în răspunsul primit de la conducerea instituţiei de către redacţia “Jurnal giurgiuvean”, precizează:
“În cursul anului 2017 nu au fost întâmpinate probleme la asigurarea asistenţei medicale, tratament, îngrijiri şi medicamente pentru persoanele private de libertate. Toate persoanele condamnate aflate în custodia Penitenciarului Giurgiu au beneficiat de aceste servicii, bugetul alocat în anul 2017 pentru asigurarea serviciilor de asistenţă medicală, tratament, îngrijiri şi medicamente a persoanelor private de libertate a fost de 188.000 lei, executat 180.000 de lei, la o medie de deţinuţi de 1.140 în anul 2017”.
Cu alte cuvinte, la Penitenciarul Giurgiu nu au fost înregistrate problemele menţionate de Avocatul Poporului.
 

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Avocatul Poporului (AP)  îngrijorat pentru sănătatea deținuților din Penitenciarul Giurgiu

Comentarii

comentarii