Fără categorie

…Ca văcarul pe vaci! De ce supărarea ministrului Justiției pe Parlamentul European este nejustificată !

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat săptămâna trecută,  la Strasbourg, că nu este mulţumit de dezbaterea din plenul Parlamentului European privind modificările la legile justiţiei din României, spunând că „s-a discutat într-o manieră absolută politicianistă” şi că afirmaţiile făcute de comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, „probabil nu emană de la dânsa”.

Indignarea Ministrului Justiției ar fi pertinentă și îndreptățită în condițiiile în care,  în România, politicienii  din comisiile juridice și ceilalți decidenți  din domeniul justiției, ar respecta separarea puterilor în stat și nu ar modifica legile justiției după propriile lor interese. Cât timp însă în România, sistemul juridic este influențat de problemele penale ale politicienilor, iar acest lucru este evident, nu putem avea pretenția să fim respectați  de partenerii noștri europeni. În niciun stat de drept, legislația penală nu se face având în vedere  dosarele penale ale politicienilor.
În țările civilizate, practicienii dreptului, care au o contribuție semnificativă la schimbarea legislației, sunt specialiști în drept, profesori universitari, avocați de marcă, judecători  și nicidecum politicieni, absolvenți de facultăți obscure ,  fără nicio  pregătire notabilă în domeniu.  Cu indivizi precum dl. Altă întrebare…! și șoferi ajunși juriști, doar pe baza carnetului de partid, nu se poate vorbi de justiție.   Ar trebui înțeles mai degrabă că sunt tratați așa cum merită, credibilitatea lor fiind zero în fața Comisiilor Europene.
Probabil ,  mulți naționaliști de fațadă vor spune că trebuie să punem capăt subordonării față de stăpânii externi… Este dificil să ai însă excese de  naționalism și accese de demnitate când România își  susține economia  plătind salarii și pensii din împrumuturi externe, când depinde de fondurile europene pentru a mai construi un petic de  șosea, fonduri  ce s-au dovedit permanent fraudate , sau când sancțiunile impuse și avertismentele  vin în avalanșă atât de la comisiile europene  economice cât și de la cele juridice .
Este evident că se impune o schimbare a justiției, însă ea trebuie făcută în interesul justițiabilului și nu a penalilor. Avem nevoie de   o lege care să reglementeze răspunderea magistraților,  de predictibilitate,  de siguranță, dar  aceste schimbări au vizat până acum, doar punctual ,  normele de incriminare penală, schimbările vizând  în mod clar interesele directe ale unor POLITICIENI, care folosesc sintagma stat de drept, gândindu-se exclusiv la drepturile LOR. În concluzie, supărarea lui Tudorel Toader pe Parlamentul Europei se înscrie sintagmei ”…ca văcarul pe vaci!”

(Florentina T.)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: …Ca văcarul pe vaci! De ce supărarea ministrului Justiției pe Parlamentul European este nejustificată !

Comentarii

comentarii