www.huhurez.com/

Curtea de Conturi persistă în eroarea de a introduce indexările în baza de calcul a pensiilor militare?

 

Există informații că în urma controlului efectuat la CSP a MAI, Curtea de Conturi menține greseala comisă la celelalte 2 case sectoriale în privința aplicării actualizării pensiilor militare, reglementată de fostul art. 60 din L 223/2010, în corelare cu articolele 30 și 59 din aceeași lege.

Printr-o interpretare restrictivă a aticolului 30, care reglementează că pensia stabilită/recalculată/actualizată nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul prevăzută de art. 28, Curtea de Conturi a ajuns la constatarea că pensia militară actualizată potrivit fostului art. 60, în ansamblul său, nu trebuie să fie mai mare de 85% din baza de actualizare, incluzând, cu adăugare la lege,  în acea bază și indexarea de 5 % din anul 2016, existentă deja în cuantumul pensiei în plată la data actualizării. 

In baza acestei constatări a Curții de Conturi, CPS a SRI a încălcat din nou legea și a adăugat indexarea din anul 2016 numai în măsura în care pensia actualizată în anul 2017  nu depășea pensia plafonată la 85%, deși n-au adăugat indexarea  și la  baza de actualizare.  

In baza acestei interpretări eronate, pensia actualizată în anul 2017 nu ar mai trebui să fie purtătoare de nicio altă sumă care depășește plafonul de 85% din baza de actualizare, deci nici sporul OMM, care nici el nu face parte din baza de calcul.

Dispozițiile legale în vigoare, respectiv art. 59 din Legea 223/2015, spuneau că indexarea se adaugă la cuantumul în plată, cea ce îsemna că se adăuga la cuantumul stabilit/recalculat,/actualizat, dar plafonat la 85% din baza de calcul,  sau la cuantumul rămas în plată după recalcularea reglementată prin articolele 109 și 110 din L 223/2015..   

Se profilează o nouă contestație la Curtea de Apel București împotriva Deciziei Curții de Conturi, formulată de CPS a MAI, pentru protejarea drepturilor pensionarilor militari din MAI, polițiștii nu au făcut obiectul actualizării din 30 06 2017,  mai ales că la MAI s-ar impune restituirea sumelor din actualizarea din anul 2016 care au depășit plafonul de 85%, plătite deja de către CPS a MAI după 30 06 2017.

Curtea de Conturi trebuie să înțeleagă că art. 30 privind plafonarea la 85% se aplica deopotrivă în toate cazurile când este vorba de stabilirea, recalcularea, actualizarea, chiar și revizuirea pensiilor  și nu privește operatiuni sau drepturi acordate ulterior, cum sunt indexările,  sau de drepturi exterioare legii pensiilor militare, cum este cazul sporului OMM.

In cazul actualizării pensiilor militare, art. 30 privind plafonarea la 85% se aplică doar  fostului art. 60 alin (1), nu și în cazul alin (3) prin care se păstrează drepturi dobândite anterior de către pensionar, drepturi care nu sunt extrase din baza de calcul.

Sunt sigur că Sindicatul Polițiștilor condus de Coarnă va interveni în proces pentru, apărarea drepturilor de pensie ale pensionarilor polițiști cu statut de militari, deși, în primul rând, ar trebui să se implice ANCMRR din MAI.

RAPORTUL Curții de Conturi la CPS  MApN poate fi citit AICISursa: huhurez
Articol sursa: Curtea de Conturi persistă în eroarea de a introduce indexările în baza de calcul a pensiilor militare?

Comentarii

comentarii