Din dragoste pentru Giurgiu, Gigica Peptănaru…recidivează: o nouă carte dedicată orașului natal!

 

”Pe urma pașilor pierduți” este titlul ultimului volum pe care giurgiuveanca Gigica Peptănaru îl dăruiește locuitorilor acestui oraș.

Neobosită căutătoare în istoria orașului, mânată de curiozitatea și, mai ales, de dorința de a împărtăși și altora lucrurile aflate, Gigica Peptănaru a purces la un drum anevoios al documentării, fie la fața locului fie din sutele de pagini ale documentelor pe care a reușit să le găsească.

” Pe calea pașilor pierduți” s-a conturat din curiozitatea de a cunoaște cât mai multe lucuri și locuri, care odată erau fala orașului Giurgiu și care acum zac în ruină sau au dispărut. Am pornit în căutarea lor, curioși să le descoperim și să le aflăm povestea. Împreună cu soțul meu, Geo, înarmați cu un aparat de fotografiat și cu multă dorință și pasiune de a descoperi lucruri despre care am auzit povestindu-se dar fără sa le fi văzut vreodată sau unele pe care le-am văzut dar nu mai există, fiind șterse de pe harta Giurgiului în ultimi 27 de ani”. Aceasta este motivarea din ”Cuvâtul de început” prin care autoarea cărții își explică demersul.

Locuri, monumente, oameni, evenimente care au marcat istoria orașului sunt cuprinse în paginile acestui volm care nu este (nici nu se vrea a fi) o lucrare științifică. Este doar o mărturie de suflet, o dorință de de nu lăsa pradă uitări definitive rădăcinile fiecăruia dintre noi mai ales că multe dintre aceste mărturii sunt în stare avansată de degradare sau chiar nu mai există.

Gigica Peptănaru și-a făcut debutul anul trecut cu broșura ”Să ne cunoaștem orașul – Giurgiu” o colecție de date și imagini despre monumentele și clădirile emblematice ale urbei.

13557924_1785700918376428_3038699300649456982_n

 

De altfel, soții Peptănaru sunt participanți activi la ședințele Cenaclului ”Luceafărul”, scriu poezii și catrene,  organizează în propria lor casă întîlniri artistice și sunt posesorii singurei saline artificiale din oraș, în al cărei foaier se află expoziții permanente de goblenuri, artă populară pictură.

 

M.BSursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: Din dragoste pentru Giurgiu, Gigica Peptănaru…recidivează: o nouă carte dedicată orașului natal!