Fără categorie

E bine ca România să-și aducă rezervele de aur acasă?

Liviu Dragnea, şi senatorul PSD, Şerban Nicolae, au depus, miercuri, la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Iată care sunt argumentele aduse de senatorul Șerban Nicolae pentru această acțiune:

„La fel ca multe alte țări europene, România vrea să își repatrieze rezerva de aur. Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur”, spune PSD în mesajul postat.
La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat initiativa legislativă depusă împreună cu Liviu Dragnea, prin care se dorește repatrierea aurului românesc din Marea Britanie.
„Din ce stiu si eu, rezerva de aur a României constituita până atunci a fost transferată la banca Angliei pe parcursul anului 1999, începând de atunci. Inițial, această rezervă avea o dublă funcțiune, era o garanție de stabilitate a unei rezerve, o zonă sigură pentru o ipoteză nedorită, pe de altă parte pentru a produce venituri. Această rezervă nu mai produce niciun venit, România plătește 300.000 euro chirie pentru depozitarea acestei valori. Spre exemplu, Germania și Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur. Nu spunem să aducem aurul în țară să-l folosim la ceva, ci doar legat de faptul că nu se mai justitică să ținem rezerva de aur în străinatate, mai ales când nu produce venituri, ci ne costă,” a spus Şerban Nicolae.

De curând, și Ungaria și-a repatriat rezervele de aur și, conform Băncii Naționale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul țării poate consolida și mai mult încrederea piețelor financiare în Ungaria.

Și alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania și Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur.Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: E bine ca România să-și aducă rezervele de aur acasă?

Comentarii

comentarii