Elena Dinu: ”Trebuie să le spunem femeilor care sunt vulnerabile că violența împotriva lor și a copiilor este inacceptabilă”

Prezentă la dezbaterea cu tema ”Violența domestică în județul Giurgiu în contextul societății românești”, organizată la Consiliul Județean, deputatul Elena Dinu făcut o scurtă prezentare a datelor statistice privind acest fenomen îngrijorător la nivelul județului Giurgiu:

”Pentru că sunt parlamentar de Giurgiu, vreau să insist asupra acestei probleme la nivelul judeșului nostru. Din nefericire, la nivlul judeșului Giurgiu, în primul trimestru al anului 2017, s-a înregstrat o creștere cu aproape 35% a acestui tip de infracționalitate. #0% din cazuri au fost înregistrate în mediul urban și 70% în mediul rural, 80% s-au întâmplat la domiciliu și 20% în spațiul public, dar ce este cel mai grav este că autorii infracțiunilor au fost, în proporție de 70% bărbați ăar ăn ce privește victimele, 15 % au fost copii.

Acestea sunt doar statistici pe cazuri raportate dar în realitate ele sunt mai multe.

Avem legislatie pe care o putem completa si perfecționa, avem centre de primire și consiliere, există un număr unic național gratuit care poate fi apelat de urgență, deci s-au făcut pași importanți în acest domeniu și vor continua.

Dar cea mai grea luptă este însă aceea cu mentalitatea. Cineva spunea odată că un om este abuzat atâta cât permite. De acord, dar ce facem cu femeile care au un nivel precar de educație, nesiguranță economică și care au crescut educate în sensul acceptării violenței și care, la rândul lor vor oferi  fiicelor acest exemplu. În acest sens cred că trebuie o implicare mai mare.

IMG_5223

Trebuie să le spunem femeilor cu un grad mai mare de vulnerabilitate că violența împotriva lor este inacceptabilă, că ea constituie infracțiune, că pot să reclame acest lucru și că există legi și prevederi care le apără.

În ceea ce mă privește, mi-am propus ca în deplasările pe care le fac în localitățile județului să cooptez personal din asistența socială și avocați și să le propun primarilor organizarea de întâlniri cu femeile din comune și cărora să le prezentăm prevederile legale privind combaterea și sancționarea violenței domestice, drepturile pe care le au dar și pașii de urmat atunci când se află într-o astfel de situație.

Reducerea violenței în general, dar în special cea împotriva femeilor și a copiilor este un scop pentru care merită să ne folosim toate resursele, să ne unim toate eforturile”, a mai precizat Elena Dinu.Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: Elena Dinu: ”Trebuie să le spunem femeilor care sunt vulnerabile că violența împotriva lor și a copiilor este inacceptabilă”