Fără categorie

Gata cu gălăgia! Legea Zgomotelor din locuinţe a fost aprobată!  Care este limita de decibeli admisă…

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice a fost aprobată. 
Legea  prevede introducerea în sarcina agentului constatator a obligaţiei de a măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat şi verificat metrologic, utilizarea sonometrului în locuinţa reclamantului şi sancţionarea recidivei contravenţionale.
Potrivit actului normativ, amendat în Comisia juridica si adoptat de plen, constituie contraventie „tulburarea fara drept a linistii persoanelor din locuinte sau din alte imobile cu functiuni echivalente locuirii, intre orele 7.00 – 14.00 si 16.00 – 23.00 de catre orice persoana, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, masurat în interiorul locuintei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”.  Tot contravenție constituie depășirea nivelului de presiune acustica de 30 dB in locuinte între orele 14.00 – 16.00 si 23.00 – 7.00, măsurat în conditii similare.
Gălagia interzisă în școli și spitale
Propunerea legislativa amendată,  încadreaza tot la contravenții „tulburarea fără drept a activitatilor desfășurate în clădirile în care functionează institutii de învățământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instante de judecată, alte autoritati publice centrale sau locale, institutii publice, regii autonome, societati reglementate de Legea societatilor 31/1990, lăcașe de cult, partide sau alte formatiuni politice, organizatii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentante ale altor state ori ale organizatiilor internationale de pe teritoriul României, în timpul de functionare, dacă acesta se încadreaza între 7.00 – 23.00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23.00 – 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.
Un alt amendament stabileste ca, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce țin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator.
Contravențiile referitoare la tulburarea prin zgomot a linistii publice pot fi constatate nu doar de catre ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, împuterniciții acestuia, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmerie, și chiar și de către politiștii de frontieră.
Propunerea legislative va fi dezbătuta de Camera Deputaților în calitate de for decizional în acest caz.
(Jurnal)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Gata cu gălăgia! Legea Zgomotelor din locuinţe a fost aprobată!  Care este limita de decibeli admisă…

Comentarii

comentarii