Fără categorie

În sfârșit, Toma Petcu recunoaște că Guvernul nu a restituit niciun ban administrațiilor locale și județene din sumele cheltuite în lupta cu epidemia de Covid-19

Ca să facem o scurtă recapitulare, la momentul recunoașterii de către guvernanți că România se confruntă cu o epidemie de Covid-19, deși ea fusese anunțată cu trei luni înainte de OMS, Guvernul era cu pantalonii în vine, în sensul că era total nepregătit. Nu avea achiziții de echipamente, dezinfectanți, nu avea centre de carantinare, nu avea nimic. În acest caz, tot greul a căzut pe administrațiile locale și județene care aveau în subordine spitalele și care au trebuit să aloce bani pentru achiziții din fonduri proprii.

Deși Guvernul i-a asigurat că vor primi înapoi toți banii cheltuiți, nici până în ziua de astăzi nu au fost acoperite cheltuielile, cu excepția celor pentru carantinarea suspecților sau a angajaților DGASPC-urilor. Dar celelalte echipamente, măști, combinezoane, aparatură de testare, dezinfectanți, au fost cumpărate din banii locali.

Când președintele CJ, Marian Mina  atras un semnal de alarmă asupra faptului că, în curând, Consiliul Județean nu va mai avea bani de funcționare pentru că Guvernul nu și-a respectat promisiunea, toată propaganda pelelistă s-a năpustit asupra sa.  A fost scos la înaintare inclusiv Vasile Mustățea, care subtituindu-se prefectului, a transformat disputa într-una electorală, umplându-se de ridicol.

Eh, dar cum minciuna are picioare scurte, adevărul a ieșit la iveală prin gura ”păcătosului” Toma Petcu. Acesta a recunoscut, într-o emisiune la OPEN TV că administrațiile locale își vor primi banii la finalul ”perioadei”(?!) după o analiză minuțioasă:

”Aici sunt două paliere: primul este acela în care se decontează sumele pentru carantinați și deja au fost unele primării…și Consiliul Județean care au început să decupeze sumele. În schimb au mai fost și alte costuri pe care primăriile le-au făcut, ca dezinsecția străzilor, instituții, mai multe măsuri care au neesitat sume importante și care au fost cheltuite din bugetele locale.

Eu am înțeles, și am vorbit și cu premierul Orban, că așteaptă să se închidă această perioadă, să se facă o evaluare pe fiecare UAT și să fie finanțate cu sumele cheltuite”.

Toma Petcu a mai precizat că cel mai probabil evaluarea se va face pe la sfârșitul lunii mai și la rectificarea din vară se vor trimite banii.

Adică, la fel ca-n basmele cu Păcală, ”vrei banii?…vino-ntr-o marți!”

Păi, dacă știți că banii nu au virați de ce atâta minciună că ba Mina zice, ba Mustățea spune?

Acum e clar: când se va închide ”perioada”, va urma o alta, de evaluare, după care vom vedea ce se mai întâmplă, după care vor returna banii.

Și, până atunci, administrațiile locale ce fac? Din ce fac plățile, din ce continuă investițiile? Punem pariu că vor aloca bani doar către primăriile și Consiliile Județene PNL iar despre celelalte vor spune fie că n-au acte în regulă, fie că nu știu ce chichițe sunt la achiziții, în fine, orice doar să nu le dea banii? Vom trăi și vom vedea!

M.B

 Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: În sfârșit, Toma Petcu recunoaște că Guvernul nu a restituit niciun ban administrațiilor locale și județene din sumele cheltuite în lupta cu epidemia de Covid-19

Comentarii

comentarii