Începe construcția Portului Verde și de Înaltă Performanță

Cu aproape patru ani în urmă, reprezentantul Industrie Logistik România (ILR) – firmă austriacă ce activa în Zona Liberă și furnizor de materie primă pentru Voestalpine – a venit cu propunerea de construire a unui port trimodal, printr-un acord de parteneriat cu Zona Liberă și Primăria Giurgiu.

Astăzi, 7 iulie 2017, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Zonei Libere a anunțat că proiectul, realizat prin fonduri europene, a trecut în cea de a doua fază, aceea a începerii  construcției.

Finanțarea acțiunii se acordă sub forma de fonduri structurale nerambursabile în procent de 85%, restul de 15% fiind suportat din surse proprii.

Conform Acordului de finanțare, cele două subactivități pe care Administrația Zonei libere Giurgiu trebuie să realizeze sunt: reabilitarea drumului aferent și modernizare cheu, ambele din incinta Zonei Libere și au alocat un buget de 584.478 de euro.

”Luni începem efectiv construcția pentru ce ține de Zona Liberă și sperăm ca în trei luni să avem proiectul gata, în ceea ce privește modernizarea cheului pe o lungime de 54 de metri. Acest port presupune un spațiu închis în care se va face încărcarea și descărcarea mărfurilor pe cele trei căi: rutieră, feroviară și fluvială. Lucrările vor presupune pe lângă aceste modernizări și dragarea canalului Veriga”, a declarat Liviu Cartojan, directorul Zonei Libere.

Prin acest proiect va crește capacitatea de tranzitare și descarcare a marfurilor de cinci ori, de la la 60 de mii de tone la trei sute de mii de tone pe an, în special produse din oțel, se vor crea și aproximativ 60 de locuri de muncă, dar vor crește și veniturile municipalității pentru că firma care va realiza portul trimodal este înregistrată în municipiul Giurgiu.

Terenul are o suprafata de 24.449 mp si este situat pe sos. Portului, adiacent fostei instalatii de ferry-boat.

Lucrările vor presupune pe lângă aceste modernizări și dragarea canalului Veriga, a decrat Liviu Cartojan, directorul Zonei Libere.

Prezent la conferință, primarul Nicolae Barbu a felicitat conducerea Zonei Libere pentru modul în care a gestionat acest proiect și consideră că partea cea mai grea a fost până aici. De acum totul ține de seriozitatea firmelor care au câștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor.

În ceea ce privește partea Primăriei, primarul a afirmat că: ”pe cele două milioane care ne-au fost alocate am lucrat anul trecut, lucrăm și anul acesta. Am găsit alte lucruri în teren decât au fost trecute la prima fază când noi l-am licitat. Norocul nostru a fost că noi lucrăm cu Comisia Europeană și care ne-a permis ca economia pe care am făcut-o în licitații s-o folosim pentru situații neprevăzute care au existat în derularea proiectului. Cred că într-o lună, o lună și ceva, partea de proiect a Primăriei se va finaliza, asta însemnând eliberarea terenului și pregătirea pentru construcție, urmând ca firma care va gestiona acest proiect, ILR, să demareze construcția efectivă a centrului Trimodal”.

La rândul său directorul comercial al Zonei Libere, Aurelia Dobre, i-a felicitat pe toți cei care s-au ocupat de derularea acestui proiect reușind, fără nicio greșeală, chiar dacă nu aveau experiența unor astfel de proiecte.

”În calitate de director comercial consider că această lucrare este extraordinară și cred că aceste lucrări vor îmbunătăți substanțial activitatea. Firmele care vor lucra la cheu și drumuri sunt firme serioase și am convingerea că își vor respecta angajamentele, a mai apus Aurelia Dobre.

De asemenea domnia sa a menționat și aportul europarlamentarului Adriana Țicău care a insistat ca acest proiect să se realizeze la Giurgiu.

De remarcat că nimeni n-a mai pomenit de actualul ministru al Transporturilor, Răvan Cuc, pe al cărui mandat de director al Zonei Libere și cu al cărui efort (evidențiat la vremea respectivă) au fost obținute toate avizele necesare implementării acestui proiect.

Dar, totul e bine când se sfârșește cu bine iar luni, 10 iulie, vor începe lucrările la singurul  Port trimodal de înaltă tehnologie din Europa de sud-est, după cel de la Linz.

foto: opiniagiurgiuveanului

M.B

 Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: Începe construcția Portului Verde și de Înaltă Performanță