Fără categorie

MEDICII  AVERTIZEAZĂ: Sezonul gripal a depășit pragul epidemic! Toate categoriile de vârstă trebuie să se vaccineze!

Medicii atrag atenția asupra declanșării unei epidemii de gripă din cauza lipsei de interes a populației față de imunizare, menționând că se recomandă vaccinul antigripal pentru orice categorie de vârstă. De la începutul sezonului, au decedat 8 persoane.
Sandra Alexiu, medic de familie, vicepreședinte al  Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF) susține că sezonul gripal a depășit pragul epidemic și că  avem foarte multe cazuri și avem decese, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un virus virulent.  Ea mai spune că singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atât mai mult cu cât nu avem un tratament specific pentru gripă. Gripa este produsă de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavând un medicament anume, care să omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boală este să ne vaccinăm.
Dr. Alexiu  sublinia faptul  că populația nu își dorește să achiziționeze acest vaccin pentru că nu există o educație constantă în acest sens, chiar dacă vaccinul nu este scump. Vaccinul antigripal trivalent costă în jur de 25 de lei, iar cel tetravalent este 50 de lei.
„Acest vaccin este recomandat tuturor, doar că statul român îl asigură, cu prioritate, pentru anumite categorii care sunt numite la risc. Se consideră că aceste categorii sunt mai expuse, pot face forme mai grave, chiar letale. Ne referim la persoanele vârstnice, cele cu imunodeficiențe, cadre medicale care intră în contact cu oamenii bolnavi și gravidele. Gripa afectează și persoanele perfect sănătoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea să cuprindă toate grupele de vârstă”, a adăugat medicul.
Reprezentantul SNMF a explicat că este nevoie de o promovare serioasă a vaccinrării antigripale, încă din luna septembrie, înainte de debutul sezonului rece, prin toate mijloacele posibile. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, iar în ultima săptămână, la nivel național, au fost descoperite 283 cazuri de gripa, numărul total ajungând la peste 87.000. Până la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal peste 820.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății preciza , prin intermediul unui comunicat de presă: Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare.
Din informaţiile primite, atât de la medicii de familie, cât şi de la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Giurgiu, la nivelul judeţului nostru nu s-au înregistrat cazuri de gripă. De asemenea, numărul dozelor de vaccin antigripal sunt suficiente, solicitarea DSP Giurgiu către Ministerul Sănătăţii fiind de 8.216 doze, din acestea fiind livrate către Giurgiu un număr de 5.328 de doze. Acestea au fost distribuite către medicii de familie (iniţial, o medie de câte 23 de doze per cabinet, dar mulţi au venit şi au solicitat suplimentarea numărului de doze), către DGASPC, către spitale, centrele de sănătate.
(Jurnal)
 

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: MEDICII  AVERTIZEAZĂ: Sezonul gripal a depășit pragul epidemic! Toate categoriile de vârstă trebuie să se vaccineze!

Comentarii

comentarii