Fără categorie

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, discuție cu ministrul Apărării despre programele de înzestrare a Armatei

 

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, și ministrul economiei, Niculae Bădălău, au avut, marți, 26 februarie, o întâlnire de lucru, la sediul M.Ap.N.

Tema principală a discuțiilor dintre delegațiile conduse de cei doi oficiali a fost axată pe identificarea soluțiilor pragmatice pentru integrarea industriei naționale de apărare în derularea programelor majore de înzestrare ale Armatei României.

Ministrul apărării naționale a prezentat o sinteză a programelor majore de înzestrare aflate în derulare sau în fazele finale de planificare.

„Nivelul de alocare de două procente din PIB, asumat de Guvernul României pentru cel puțin 10 ani, a pus punct unei lungi perioade de subfinanțare a Armatei și a permis inițierea unor programe majore de înzestrare, la un nivel fără precedent după 1990. Toate acestea reprezintă oportunități importante pentru economia României, în general, și industria de apărare, în special, pentru că majoritatea programelor de achiziții pornesc de la premisa, care este, de fapt, condiție esențială în procedura de achiziție, ca producția noilor echipamente să fie integrată în cea mai mare măsură posibil, în România,” a declarat ministrul Gabriel Leș.

„Urmărim ca, prin valorificarea condițiilor de off-set, să contribuim, prin crearea centrelor de mentenanță, de exemplu, la retehnologizarea unor importante unități de profil din industria națională sau crearea altora noi, care să ne permită derularea operațiunilor de mentenanță pe toată durata de exploatare a echipamentelor pe teritoriul României, ceea ce va însemna crearea unui număr important de locuri de muncă de înaltă calificare,” a adăugat Gabriel Leș.

Ministrul Niculae Bădălău a trecut în revistă principalele proiecte ale Ministerului Economiei pe segmentul investițiilor în industria de apărare și a solicitat din partea M.Ap.N. sprijin în definirea unor criterii cât mai precise referitoare la nevoile de înzestrare, astfel încât industria națională de apărare să poată dezvolta produse competitive, adaptate cerințelor tehnologice și operaționale reale ale armatei noastre.

„Armata României trebuie să fie principalul beneficiar al industriei naționale de apărare, iar produsele noastre trebuie să îndeplinească toate criteriile de performanță cerute de militari. Aceasta este premisa de la care pornim în planificarea fiecărei investiții în industria românească de apărare. Relansarea acestei industrii, cândva fanionul întregii economii, se va face prin investiții în cele mai noi și performante tehnologii de producție, ceea ce ne va permite nu doar să asigurăm echipamente pentru Armata României ci și să exportăm tehnologii de ultimă generație produse în țara noastră,” a arătat Niculae Bădălău.

Cei doi miniștri au convenit stabilirea unui format permanent de consultări interministeriale, la nivel de experți, cu întâlniri bilunare, cu misiunea de a identifica nevoile de armonizare legislativă în domeniu, direcțiile de dezvoltare economică în domeniul producției și al mentenaței, precum și corelarea perspectivelor de implementare pe termen mediu și lung a programelor de înzestrare cu posibilitățile de integrare a producției și mentenanței în industria națională de apărare.

660749637f1218913ecf86b0c1aa_1300x200

 

”Am avut o întâlnire foarte bună la sediul Ministerului Apărării cu domnul Ministru Gabriel Leș pe marginea activității și perspectivelor industriei naționale de apărare. Cred cu tărie, am spus și repet și cu această ocazie: industria națională de apărare poate și trebuie să redevină un motor al economiei românești. În bugetul din acest an am reușit să obținem sume record pentru modernizarea și retehnologizarea acestui sector industrial. Obiectivul nostru este să putem să livrăm produse de calitate atât pentru Ministerul Apărării, cât și pentru export.

Mulțumesc domnului Ministru Leș, specialiștilor MApN și celor din Ministerul Economiei care au participat astăzi la această întâlnire”, a scris, pe pagina sa de socializare, ministrul Niculae Bădălău.Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, discuție cu ministrul Apărării despre programele de înzestrare a Armatei

Comentarii

comentarii