Fără categorie

Ministrul Niculae Bădălău vorbește despre obiectivele României pe timpul președinției sale la Consiliul UE

 

Într-o postare pe pagina sa de facebook, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, explică  ce înseamnă pentru România președinția Consiliului UE:

”România a preluat la 1 ianuarie 2019, pentru prima dată, președinția Consiliului UE!
Președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile României, Finlandei și Croației.

Pe durata mandatului de șase luni, România își propune să stimuleze creșterea economică a UE, să îmbunătățească nivelul de competitivitate și să consolideze securitatea internă. De asemenea, guvernul român se va concentra asupra promovării valorilor europene comune, precum democrația, libertatea și respectarea drepturilor omului, atât în UE, cât și dincolo de granițele sale. O altă prioritate a României va fi combaterea rasismului, a xenofobiei, a antisemitismului, a intoleranței și a populismului.

În plus, printre temele care vor fi dezbătute la nivel european pe durata președinției române a Consiliului UE se numără negocierile privind bugetul pe termen lung al UE și Brexit.

https://www.facebook.com/niculae.badalau/videos/824204821257415

 Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: Ministrul Niculae Bădălău vorbește despre obiectivele României pe timpul președinției sale la Consiliul UE

Comentarii

comentarii