www.huhurez.com/

Nici Forumul Structurilor Asociative nu înțelege că reluarea imediată a actualizării pensiilor militare, fără alte zorzoane, este cea mai bună etapizare pentru înlăturarea inechităților

Precizez încă o dată că modificarea actualului articol nr. 60 din Legea 223/2015, în forma propusă pe blog, ar aduce toate pensiile militare la același numitor comun prin raportare la dispozițiile privind salarizarea personalului activ din L 153/2017 și la valorile salariului minim pe actualul an, urmând ca actualizările să varieze în anii următori în funcție de creșterile   salariului minim. 

Modificarea înlătură toate dispozițiile referitoare la pensiile militare din OUG nr. 59/2017 și OUG nr. 114/2018, astfel că nu vom mai auzi nici de pensia militară plafonată la  media soldelor nete care intră în baza de calcul. 

Nu mai este nevoie să se aplice indici de corecție, pensia minimă de referință, cuantumul minim brut sau net și alte paleative propuse în Pl x199/2020 pentru a amâna adevarata actulizare a pensiilor militare.

Să fie clar, așa cum este și în sistemul public de pensii, pensia netă nu poate fi decât pensia brută(reper stabil) micșorată cu valoarea impozitului aplicabil pensiilor la data plății drepturilor de pensie. Este incorect să aplici pensiilor regimul de fiscalizare pentru drepturile salariale, câtă vreme Codul Fiscal reglementează impozite diferite.

Dacă guvernul Orban majorează impozitul pe anii următori, ce fecem, micșorăm și cuantumul pensiilor militare?

Cei care au deja pensiile mai mari decât valorile calculate din solda/salariul de funcție determinat ca produs între CF x SME (2230 lei în înul 2020) lei vor staționa până când pensia actualizată cuvenită va depăși actualul cuantum în plată. 

Cred că efortul financiar al actualizării este suportabil, pentru că cel puțin jumătate dintre pensionarii militari nu ar primi nimic la actualizările din acest an și cele de anul viitor, având cuantumul cuvenit  pe L 223/2015 sau rămas în plată din legea contributivă peste nivelul cuantumului cuvenit actualizat. Marea realizare a acestei actualizări este că se majorează în primii ani pensiile mici și mijlocii.

Aici este marea încercare în promovarea acestei simple actualizări! 

Cei care au propus modificările din actuala formă  a PLx 199/2020, cât și cei care sunt propunători din partea structurilor asociative… au pensii destul de mari și sunt nițel invidioși că acest mod de actualizare le va aduce și lor măriri abia peste 2-3 ani Vin cu fel de fel de amendamente, ba modificarea bazei de calcul din art. 28, ba cu modificarea  procentului de pensie, ba cu  scoaterea sporului pentru pensia suplimentară din plafonul de 85%, alții susțin dubla reglementare a aplicării sporului OMM…  doar, doar prind și ei ceva majorare de pensie  încă de la prima actualizare.

 Conducerea Forumului ne informează că a avut o întâlnire la Camera Deputaților prin care și-a exprimat dezacordul cu propunrile MApN și MAI ( de acord cu unele dintre acestea) dar spune că a lăsat acolo un proiect pe care l-ar mai fi discutat anterior.

Dacă proiectul lăsat la Camera Deputaților este acesta, postat pe site-ul În cuiul cătării, 

http://in-cuiul-catarii.info/2020/07/31/propuneri-si-amendamente-la-proiectul-legii-199-17719  

el se încadrează în categoria.. de ce să majorăm pensiile mici și mijlocii …dacă pot și ele să aștepte 3-4 ani, ca și cele mari?Sursa: huhurez
Articol sursa: Nici Forumul Structurilor Asociative nu înțelege că reluarea imediată a actualizării pensiilor militare, fără alte zorzoane, este cea mai bună etapizare pentru înlăturarea inechităților

Comentarii

comentarii