Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni noua lege a pensiilor, care prevede că punctul de pensie va creşte etapizat până în 2021, urmând ca în 2022 toate pensiile să fie calculate în funcţie de un nou indice.
Proiectul de lege a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, după ce Parlamentul l-a reexaminat, ca urmare a declarării lui neconstituţional de către CCR. Impactul financiar al noii legi a pensiilor va fi de 8,4 miliarde de lei în anul 2019, de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58 de miliarde de lei în 2021 şi de 81 de miliarde de lei în anul 2022.
Proiectul de lege a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, după ce Parlamentul l-a reexaminat, ca urmare a declarării lui neconstituţional de către CCR. Impactul financiar al noii legi a pensiilor va fi de 8,4 miliarde de lei în anul 2019, de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58 de miliarde de lei în 2021 şi de 81 de miliarde de lei în anul 2022. Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Astfel, valorile punctului de pensie vor fi următoarele: 1.265 de lei în septembrie 2019; 1.775 de lei în septembrie 2020; 1.875 de lei în septembrie 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii; iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. 
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.
Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură. În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile de vechime minimă şi vârstă standard de pensionare. Ca şi excepţie, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate. De asemenea, în ceea ce privește pensia de urmaș, beneficiarii acesteia trebuie să știe că vor primi – la cerere – 25% din pensia soțului decedat, dar numai în anumite condiții: să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, pensia soțului supraviețuitor să nu depășească 80% din salariul minim brut, stagiu complet de cotizare, vârsta standard de pensionare, durata căsătoriei minim 10 ani și soțul supraviețuitor să nu se fi recăsătorit.
Conform informațiilor primite de la Casa Județeană de Pensii, primele modificări de care se vor bucura pensionarii vor fi cele legate de majorarea punctului de pensie, urmând ca, pe măsură ce sunt implementate și celelalte softuri, să se pună în aplicare și restul măsurilor.
(Jurnal)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Noua Lege a Pensiilor a fost promulgată. Ce modificări au intervenit…

Noua Lege a Pensiilor a fost promulgată. Ce modificări au intervenit…

Comentarii

comentarii

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com