Fără categorie

Recensământ și zonă de protecție la Brăniștari

Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a declarat că, după confirmarea virusului de pestă porcină africană în localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, autorităţile au trecut la inventarierea tuturor animalelor din gospodării şi a fost instituită o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri în jurul focarului.

”Pe o rază de trei kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană confirmat într-o gospodărie individuală din Brăniştari a fost instituită zonă de protecţie, iar pe o rază de zece kilometri este zonă de supraveghere”, a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, subprefectul.

Potrivit acesteia, au fost instituite filtre de control rutier şi de dezinsecţie şi vor fi intensificate controalele în trafic pentru identificarea transporturilor de animale, a celor cu produse de origine animală sau cele cu cereale pe o rază de zece kilometri în jurul focarului.

Directorul DSV Giurgiu, Liviu Florescu, a precizat că duminică autorităţile au efectuat recensământul porcilor în localitatea Brăniştari, iar luni se va face şi în localitatea Mihai Bravu, aflată în apropiere.

”Am efectuat recensământul animalelor din localitatea Brăniştari, urmând ca în cursul zilei de mâine să efectuăm acelaşi recensământ în localitatea Mihai Bravu, care intră în zona de protecţie. Rezultatul recensământului: au fost vizitate cinci sute de gospodării, 50% sunt nelocuite, iar numărul de animale estimate este undeva la trei sute de capete de porci”, a spus acesta.

Probele de sânge recoltate duminică au fost trimise la Institutul de Diagnostic pentru Bolile Animalelor Bucureşti pentru a vedea dacă animalele aflate în imediata apropiere a gospodăriei în care a fost găsit virusul pestei porcine africane au fost afectate.

„Dacă mâine avem rezultat negativ la buletinul de analiză lucrurile stau mult mai uşor şi putem stabiliza numai în localitatea Brăniştari această problemă, urmând apoi a menţine filtrul de dezinfecţie 70 de zile, după care se vor recolta iar probe”, a explicat Liviu Florescu.

Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a arătat că în gospodăria în care a fost confirmat virusul pestei porcine africane proprietarul a declarat că a avut 40 de porci, 32 au murit şi i-ar fi îngropat în curte, iar opt au fost incineraţi la laboratorul DSV Giurgiu. ”Nu se pune problema ca proprietarul să primească despăgubiri, deoarece nici măcar un porc nu era crotaliat pentru a putea fi stabilit de unde provine sau declarat la medicul veterinar”, a spus aceasta.

Autorităţile au precizat că nu există nicio fermă de suine la mai puţin de zece kilometri de focarul de pestă porcină africană depistat în judeţul Giurgiu.

www.agerpres.ro

The post Recensământ și zonă de protecție la Brăniștari appeared first on Stiri Giurgiu | Cotidian local de informatie si atitudine.Sursa: stirigiurgiu.ro
Articol sursa: Recensământ și zonă de protecție la Brăniștari

Comentarii

comentarii