Fără categorie

Și anul acesta, trecem la ora de iarnă…

Ora se schimbă și anul acesta, în ciuda încercărilor de a renunța la această acțiune. 

În 25 octombrie 2020 urmează să trecem la ora de iarnă. În noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 04.00 devine ora 03:00, iar noaptea devine mai lungă decât ziua. Ora de iarnă este ora standard de fapt, iar, dacă țările UE vor decide să nu se mai schimbe ora vară/iarnă, cea care va fi păstrată este cea de iarnă.

E nevoie de timp pentru schimbare

Specialiștii subliniază că avem nevoie de o săptămână pentru a ne obișnui cu schimbarea orei. Medicul Tudor Ciuhodaru susține că necesitatea este chiar de 15 zile. ”Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează aceasta adaptare. De aceea unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Efecte ale schimbării orei

Problemele ar putea fi mai serioase pentru cei care suferă de depresie sau au probleme cardiace. În repetate rânduri, medicul Tudor Ciuhodaru a subliniat că principalele efecte ale schimbării orei sunt: creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional; creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psihoemoționale.

Alte efecte ale schimbării orei: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

www.dcnews.ro

The post Și anul acesta, trecem la ora de iarnă… appeared first on Stiri Giurgiu | Cotidian local de informatie si atitudine.Sursa: stirigiurgiu.ro
Articol sursa: Și anul acesta, trecem la ora de iarnă…

Comentarii

comentarii