Fără categorie

Spectacol astronomic la fereastra dvs: Joi, la 22.05, și la GIURGIU puteți urmări, cu ochiul liber, o nouă lansare a sateliților Starlink

Sâmbătă noaptea, pe cerul României a fost vizibilă o salbă de sateliţi Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk. Iubitorii de imagini rare  s-au putut delecta cu un spectacol astronomic deosebit, surprins cu ochiul liber.

 Sateliții au putut fi văzuți la Bucureși, la Cluj, dar și pe litoral, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale dar, SURPRIZĂ, joi vor putea fi vizibili și de la Giurgiu, la ora 22.o5, dacă veți privi cerul spre EST și, bineânțeles, dacă cerul va fi senin.

Pentru curioși, punem la dispoziție un link prin intermediul căruia puteți afla amănunte deosebite: vă puteți tasta adresa dvs., vă veți vedea din satelit strada, casa sau blocul și veți stabili singuri care este locul cel mai bun pentru o vizionare atât de rară.

https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink&fbclid=IwAR0inRvz94IzLXIy_BlL0pf-yOjAxRi93f9douH9F0a5KghA3ZVhGpGLuAQ

         Ce sunt sateliții Starlink ?

Sateliţii au scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial. În forma finală, ei vor alcătui o reţea ce va acoperi întreaga suprafaţă a Pământului, la o înălţime de peste 500 de km. Deocamdată, proiectul este în faza de testare.

(Pentru amănunte:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/video-compania-lui-elon-musk-spacex-a-lansat-60-de-sateliti-in-constelatia-starlink-1241820  )

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.

 

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe ţări din lume.

Până acum, fuseseră efectuate șase lansări a câte 60 de sateliţi, din cele câteva mii de sateliţi care vor compune reţeaua Starlink.  În acest moment, numărul total de sateliți Starlink a ajuns la 422, după o nouă lansare de succes a unei misiuni, care a adăugat încă 60 de astfel de dispozitive la „colecție”. Doi dintre acești sateliți vor fi scoși de pe orbită, scrie TechCrunch.

Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului, „pasându-și” conexiunea cu staţiile de la sol de la unul la altul. Aceştia vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Datorită faptului că se vor afla mai aproape de Pământ, aceştia vor oferi o conexiune mai consistentă, cu o latenţă mai mică şi viteză de transfer mai mare.

Lansarea primului ciorchine de sateliţi, în mai 2019, a provocat emoţie în comunitatea astronomilor, deoarece „trenul” de 60 de astfel de obiecte era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele aflate la mare altitudine. Faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer „pătat” va împiedica observaţiile astronomice.

 

Un grupaj de Gelu BREBENEL

Surse: internet, Digi 24.Sursa:
http://giurgiu-tribune.ro/
Articol sursa: Spectacol astronomic la fereastra dvs: Joi, la 22.05, și la GIURGIU puteți urmări, cu ochiul liber, o nouă lansare a sateliților Starlink

Comentarii

comentarii