Fără categorie

Un nou proiect de lege: Angajaţii vor fi plătiţi în funcţie de studiile absolvite

Potrivit iniţiativei legislative, legea „garantează dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu de bază minim”.
Aceasta prevede: „Cuantumul salariului de bază minim se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”.
Astfel sunt reglementate 11 categorii de pregătire, de la muncitori necalificaţi, a căror salariu este cel minim, până la absolvenţii de studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activităţii desfăşurate, ale căror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.
Legea prevede că „în vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic concurenţial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienţii minimali de ierarhizare salarială„.
În expunerea motivării, parlamentarii au notat că „la elaborarea legii s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecţie minimă a venitului/salariului şi motivare a muncii”.
Propunerea este înregistrată pentru dezbatere la Senat, ca prim for sesizat, în procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.
(Jurnal)

 Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Un nou proiect de lege: Angajaţii vor fi plătiţi în funcţie de studiile absolvite

Comentarii

comentarii