8 mai – Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

Astazi, 8 mai, este sărbatorită Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Acest demers a fost instituit prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicilor sociale.

Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro şi a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015.

Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 6 martie 2015. Potrivit prevederilor actului normativ, autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea să organizeze manifestări şi acţiuni specifice, pentru a creşte nivelul de conştientizare publică asupra acestei problematici de discriminare şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor, potrivit Agerpres.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene

Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor la nivel comunitar, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în Uniunea Europeană, conform www.europarl.europa.eu.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de Uniunea Europeană prin prevederile Art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi în textul Articolului 21 din Carta Drepturilor Fundamentale. Totodată, Articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene menţionează că este responsabilitatea Uniunii de a elimina inegalităţile şi de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei în cadrul tuturor activităţilor.

În Declaraţia nr. 19 anexată Actului final al Conferinţei interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană şi statele membre s-au angajat să combată toate formele de violenţă domestică şi să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni şi reprima aceste acte, precum şi pentru ajutorarea şi protejarea victimelor.

Comisia Europeană a prezentat, la 5 martie 2020, strategia privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în Europa pentru perioada 2020-2025, prezentând acţiuni-cheie pentru perioada vizată şi angajamentul executivului comunitar de a integra perspectiva egalităţii în toate domeniile de politică ale UE, potrivit Comisiei Europene.

Acțiuni cheie prevăzute în strategia privind egalitatea de șanse

Printre acţiunile-cheie prevăzute în strategie se numără: încetarea violenţei bazate pe gen, eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări şi a unor oportunităţi egale pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a egalităţii de remunerare, şi realizarea unui echilibru între bărbaţi şi femei în procesul decizional şi în politică. Strategia solicită adoptarea de măsuri juridice de incriminare a violenţei împotriva femeilor.

În cadrul Uniunii Europene, pentru promovarea şi consolidarea egalităţii de gen, funcţionează, ca organism autonom, Institutul European pentru Egalitatea de Gen, care militează pentru combaterea discriminării bazate pe gen şi contribuie, prin politici şi programe, la intensificarea gradului de conştientizare al cetăţenilor Uniunii Europene privind egalitatea de gen, conform https://eige.europa.eu.

sursa:dcnews.ro

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.