A început programarea pentru doza a treia de vaccin împotriva COVID-19

„Programările se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin”, a anunţat, luni seară, CNCAV. Prima zi în care va avea loc vaccinarea cu doza a treia este marţi, 28 septembrie.
Sunt două condiţii pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):
1. Două doze de vaccin administrate;
2. Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.
Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) şi pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiţii se pot programa pentru doza de rapel (booster).
Paşii pentru programare în platformă pentru doza a III-a:
1. Vă autentificaţi în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului şi a parolei;
2. Selectaţi secţiunea „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenţi în cont trebuie doar să accesaţi pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, accesaţi butonul „Adaugă beneficiar”, completaţi datele necesare, iar la final accesaţi pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeţi centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizaţi sumarul de prezentare a programării şi finalizaţi programarea
4. La final, accesaţi secţiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.
Validarea îndeplinirii condiţiilor pentru administrarea dozei de rapel (booster) se realizează prin interogarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), unde sunt luate în evidenţă toate persoanele vaccinate în România.
Indiferent de statusul primelor două programări în platformă, se pot face programări pentru a III-a doza, dacă sunt respectate cele două condiţii menţionate.
Se consideră două doze, atât pentru persoanele care au făcut doza I şi doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, cât şi pentru persoanele care au făcut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, în funcţie de recomandările medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele menţionate.
În acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).
CNCAV a amintit că doza a treia este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.
Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.