A treia doză de vaccin: când ar putea românii să se vaccineze din nou. Ce spun medicii despre următoarea etapă a imunizării

Numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere în multe zone din lume și printre cele mai importante măsuri în lupta cu SARS-COV-2 se numără vaccinarea. Ușor-ușor, se conturează varianta unei noi doze de vaccin care să întărească imunitatea celor care au primit serul în urmă cu câteva luni, atunci când a început campania de vaccinare. Cel mai probabil, spun oficialii, acest lucru se va întâmpla abia anul viitor, dacă nu vom atinge imunizarea colectivă sau dacă vor apărea noi variante virale.

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin

La noi în țară, campania de imunizare a început în spitale, iar primii vaccinați au fost cadrele medicale. La nivel înalt s-a discutat despre varianta unui nou ser, însă șeful campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că momentan atenția oficialilor este îndreptată către imunizarea unui număr mare de oameni pentru a atinge imunitatea colectivă.

”Momentan, nu avem în vedere administrarea unei noi doze de vaccin, asta pentru că nu avem recomandări științifice pentru revaccinare. Nu vreau să propag în spațiul public o informația care acum nu se ia în calcul. Este important să asigurăm imunitatea printr-o schemă completă de vaccinare. Dacă pandemia se stinge, de ce am mai avea nevoie de o a treia doză anul viitor? Vedem cum vor merge lucrurile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

A treia doza de vaccin. Cand ar putea romanii sa se vaccineze din nou. Ce spun medicii despre următoarea etapă a imunizării
O persoana vaccinata de un cadru medical

Rafila: A treia doză de vaccin, probabil anul viitor

În schimb, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, pentru Impact.ro, în ce condiții și când ar putea fi necesară a treia doză de vaccin.

”Depinde de ce se întâmplă, sunt două motive care pot duce la o noua doză de vaccin. În primul rând discutăm despre durata imunității, este posibil să nu țină mult și atunci ai nevoie de un booster, adică o nouă doză.  Al doilea motiv ține de modificarea tulpinilor circulante, dacă sunt noi variante care nu răspund la vaccinul pe care îl avem acum trebuie modificată și structura vaccinului și adaptată la ce avem în circulație.

O să știm pe măsură ce trece timpul cât durează imunitatea. La unii poate dura și un an și jumătate, este discutabil cât durează. Ce am observat este că la trei luni după boală nu prea mai ai imunitate. Dacă va fi necesară o nouă doză se va face cu siguranță la anul, pentru că în acest an nici nu cred că apucăm să îi vaccinăm pe toți. În ceea ce privește imunizarea colectivă, nu cred că o vom atinge mai devreme de finalul lunii octombrie”, spune Alexandru Rafila.

Și reprezentanții BioNTech au venit cu un punct de vedere. Aceștia transmit că serul dezvoltat în colaborare cu cei de la Pfizer este eficient și pentru noile variante virale ale coronavirusului și, cel puțin pentru moment, nu este nevoie de modificarea formulei. Mai mult, au anunțat că fac o evaluare pentru a putea estima efectele date de o posibilă doză trei pentru a prelungi imunitatea. Când ar putea fi necesară, rămâne de văzut.

Când ne-am putea întoarce la normalitate

Cifrele epidemiei din țară sunt tot mai bune, iar pandemia s-ar putea încheia în prima parte a anului viitor. România a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.156 de cazuri noi de COVID-19.

”Situația epidemiologică de la noi este destul de bună, de altfel la fel ca în majoritatea statelor europene. Cred că și acoperirea vaccinală din marile orașe ajută, spre exemplu, în București erau multe infectări și iată că acum avem o treime din populație vaccinată. Asta se vede în cifre. Pe de altă parte este și o scădere așteptată pentru că există o ciclicitate a îmbolnăvirilor, se văd și efectele măsurilor luate. Este important să atingem un nivel mare de vaccinare ca să nu mai apară și valul patru. Eu sper că anul viitor pe vremea asta o să revenim la normal”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Vaccinare non-stop la Craiova și soluții pentru cei care nu se pot deplasa

După Timișoara și București, s-a dat startul vaccinării non-stop și la Craiova. În interiorul stadionului Ion Oblemenco a fost amenajat un centru la care oamenii pot apela pentru imunizare pe zece fluxuri. În paralel, un alt maraton are loc în Craiova, la Spitalul Militar. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare din țara noastră, spune că peste trei săptămâni un alt maraton va fi organizat la București în special pentru a asigura rapelul celor vaccinați la Biblioteca Națională și la Sala Palatului.

Pentru a vaccina cât mai mulți români, oficialii au început să imunizeze la cerere persoanele care nu se pot deplasa. Totul se face cu ajutorul unor echipe mobile. De asemenea, companiile pot solicita caravane care să îi vaccineze pe angajați chiar la sediul firmei.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.