Acțiune de conștientizare şi control, vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă, derulată de inspectorii ITM Giurgiu

Acțiune de conștientizare şi control, vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă, derulată de inspectorii ITM Giurgiu

 În cursul trimestrului IV Inspecţia Muncii derulează o acțiune de conștientizare şi control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă.

Substanțele chimice sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi și joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece ele se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului.

Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană.

În plus, poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității. Pactul verde european, noua strategie a Uniunii Europene în materie de creștere, a așezat Uniunea Europeană pe calea către o economie durabilă, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Acesta a stabilit, de asemenea, un obiectiv privind o mai bună protecție a sănătății umane și a mediului, ca parte a unei abordări ambițioase de combatere a poluării din toate sursele și de trecere la un mediu fără substanțe toxice.

În acest sens, Comisia Europeană a elaborat “Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice. Către un mediu fără substanțe toxice”, conform căreia Intensificarea investițiilor și sporirea capacității inovatoare a industriei chimice de a furniza substanțe chimice sigure și sustenabile vor fi esențiale pentru oferirea de noi soluții și pentru sprijinirea tranziției verzi și a tranziției digitale ale economiei și societății noastre.

Noile substanțe chimice și materiale trebuie să fie în mod inerent sigure și sustenabile, de la producție până la sfârșitul ciclului de viață și trebuie să fie implementate noi procese de producție și tehnologii pentru a permite tranziția la neutralitate climatică a industriei chimice.

Având în vedere importanța acordată la nivel european protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locurile de muncă şi necesitatea elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice, a fost inclusă în Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2024 o acțiune de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă.

Acțiunea se va desfășura în trimestrul IV 2024, în toate județele, la angajatori din toate domeniile de activitate, care dețin sau utilizează agenți chimici periculoși (ACP) la locurile de muncă, urmărindu-se în mod deosebit:

  • Diizocianații sunt utilizați la fabricarea poliuretanului atât ca material solid, cât și ca spumă, materiale plastice, acoperiri, lacuri, vopsele în două componente și adezivi. Lucrătorii din companiile care produc aceste materiale sunt expuși, la fel ca și lucrătorii care folosesc adezivi, agenți de etanșare, vopsele și acoperiri care conțin diizocianaţi.

  • Aceste produse sunt utilizate pe scară largă în construcții, reparații de vehicule, reparații generale, textile, mobilier și fabricarea de autovehicule, alte transporturi, aparate electrocasnice, mașini și calculatoare. Diizocianații sunt transformați în timpul procesului de producție și nu mai sunt prezenți în produsul final fabricat

  • Potrivit estimărilor, în UE aproximativ 4,2 milioane de lucrători sunt expuși la diizocianaţi și peste 2,4 milioane de companii din UE sunt vizate, marea majoritate fiind microîntreprinderi sau IMM-uri. În prezent, există 19 diizocianaţi înregistrați individual în conformitate cu REACH, cu unele variații în utilizare, efectele asupra sănătății fiind cauzate de o parte comună a tuturor diizocianaților (grupul NCO);

  • Plumbul și compușii săi anorganici sunt substanțe toxice pentru reproducere care pot afecta atât fertilitatea, cât și dezvoltarea fătului. Plumbul este utilizat în prezent pentru o mare varietate de aplicații. În plus, lucrătorii pot fi expuși la niveluri semnificative la plumb din cauza aplicațiilor în activități de colectarea deșeurilor, reciclarea și remedierea.

  • Se estimează că aproximativ 50 000 până la 150 000 de lucrători din UE sunt expuși la plumb. Determinarea unui număr precis este dificilă, deoarece lucrătorii din sectoare precum demolarea și gestionarea deșeurilor, precum și cei care folosesc articole din plumb metalic pot fi expuși doar ocazional la plumb, dar uneori la niveluri relativ ridicate.

  • Aproximativ 300 de cazuri de probleme de sănătate apar în fiecare an în UE ca urmare a expunerii profesionale la plumb în perioada anterioară. Această expunere este importantă datorită posibilității de acumulare a plumbului în oase, contribuind astfel la apariția unei boli cronice legate de prezența plumbului în organism.

  • Tricloroetilena şi tetracloroetilena, sunt solvenți cu utilizări multiple, dar care, la fel ca majoritatea hidrocarburilor alifatice clorurate, afectează sistemul nervos central, dar sunt toxice şi la nivelul rinichilor, ficatului, sistemului reproductiv etc., precum şi potențial cancerigene, ca urmare se recomandă, acolo unde este posibil, substituirea acestora.

  • Cadmiul este folosit în galvanizare, la obținerea aliajelor (nichel, cupru, aur, argint, bismut și aluminiu) şi în fabricarea de baterii din nichel și cadmiu, baterii reîncărcabile care se găsesc în telefoanele mobile și în echipamentele fără fir. Conform rubricii 23 din anexa XVII la Regulamentul privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice („REACH”), sunt interzise mai multe utilizări ale cadmiului, precum utilizarea cadmiului în amestecuri sau în articole fabricate din anumite materiale plastice, în anumite vopsele și în articolele vopsite, în materiale de adaos pentru bijuterii.

  • De asemenea, REACH interzice folosirea cadmiului în articolele metalice folosite în producția alimentară, în agricultură, în echipamentele de răcire și de congelare, în sectorul mașinilor de tipărit și legat cărți, prec

  • Cadmiul fiind o substanță cancerigenă de categoria 1B, conform articolului 28 din anexa XVII la REACH, este interzisă introducerea sa pe piață sau utilizarea sa în substanțe, în constituenți al altor substanțe sau în amestecuri destinate folosirii de către publicul larg.

  • În temeiul Directivei 2011/65, utilizarea cadmiului în echipamentele electrice și electronice (EEE) este restricționată, cu excepția anumitor derogări temporare pentru aplicațiile specifice listate în anexele III și IV la directivă. Statele membre trebuie să se asigure că EEE introduse pe piață nu conțin cadmiu peste o concentrație maximă în valoare de 0,01 % din greutate.

                           Obiectivele acțiunii vizează:

–     Deținerea de către toți angajatorii a Fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă şi punerea acestora la dispoziția lucrătorilor;

–     Asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la agenții chimici periculoși a echipamentelor individuale de protecție adecvate;

–     Monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea  securității şi sănătății lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși;

–     Centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice.

                         Consilier C.R.P. Robert Bene

 

Articolul Acțiune de conștientizare şi control, vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă, derulată de inspectorii ITM Giurgiu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

 În cursul trimestrului IV Inspecţia Muncii derulează o acțiune de conștientizare şi control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă. Substanțele chimice sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi și […]

Articolul Acțiune de conștientizare şi control, vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate şi sănătate în muncă, derulată de inspectorii ITM Giurgiu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/actiune-de-constientizare-si-control-vizand-modul-de-respectare-a-cerintelor-minime-de-securitate-si-sanatate-in-munca-derulata-de-inspectorii-itm-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 10 octombrie 2024 13:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.