Am putea avea o criză a lemnului de foc pentru populație, anul acesta

Senatorul PNL Iancu Caracota a declarat că Guvernul este incapabil să rezolve problema lemnelor de foc pentru populație și că „decapitarea” conducerii Romsilva va duce la o criză, iar oamenii vor face frigul în această iarnă.
„Guvernul este incapabil și anul acesta să rezolve problema lemnelor de foc pentru populație. În România, aproape jumătate (47%) din totalul gospodăriilor utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire, iar îngrijorător este faptul că autoritățile nu pot asigura lemnul necesar oamenilor” afirmă Iancu Caracota într-un comunicat de presă citat de Mediafax.
Senatorul PNL a atras atenția că, în urma unei decizii luate de ministrul Apelor și Pădurilor, a apărut „un blocaj decizional” la Romsilva, care ar putea duce la riscul apariției unei noi crize a lemnului de foc. El a mai precizat că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc, iar diferența de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie furnizată de ceilalți administratori sau deținători de pădure din România, menționând că anul acesta este o situație mult mai dificilă în raport cu anii trecuți din cauza problemelor administrative. în principal la Romsilva, unde conducerea a fost decapitată în pragul iernii.
Această decizie a ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, creează un blocaj decizional la Romsilva și premisele unei noi crize a lemnului de foc, potrivit sursei citate.
Iancu Caracota a adăugat că „lipsa previzibilă a cantităților necesare de lemn va pune presiune asupra prețului de achiziție și astfel populația va putea cumpăra cu dificultate lemnele. Deși prețul pornește direct din pădure de la aproximativ 150 lei/mc, el va ajunge în curțile oamenilor la 500 – 550 lei/mc, uneori chiar și mai mult”.
Astfel ministrul Apelor și Pădurilor ar trebui să identifice soluții urgente pentru sprijinirea populației,  așa încât aprovizionarea cu lemn de foc să fie constantă, facilă și, mai ales, la un preț accesibil.
Liberalii au depus la Parlament o moțiune în acest sens  intitulată: „Stimulat de PSD, fără pic de competență, taie Deneș în păduri și la verzi… și la uscate”, prin care liberalii cer demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
(Jurnal)
 

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Am putea avea o criză a lemnului de foc pentru populație, anul acesta

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.