Astăzi, 10 februarie sărbătorim Ziua Internațională a…UMBRELEI!

Astăzi, 10 februarie sărbătorim Ziua Internațională a…UMBRELEI!

În data de 10 februarie sărbătorim umbrelele, o invenţie care ne protejează atât de ploaie cât şi de soare…

Cuvântul umbrelă se trage din latinescul „umbra”, care după cum se înțelege semnifică un obiect care face sau ține umbră.

Confecţionate din dantelă sau hârtie bogat ornamentată, unele modele sunt adevărate opere de artă, purtate de-a lungul timpului de oameni faimoşi şi influenţi.

Cea mai veche umbrelă pliabilă datează din anul 21 d.Hr. şi a fost descoperită în China antică. Există însă dovezi şi mai vechi ale existenţei umbrelelor: tot în China, în mausoleul lui Qin Shi Huangdi, a fost scos la iveală un car de război din teracotă care avea ataşat o umbrelă deschisă permanent, datând din 210 î. Hr.

Au fost de asemenea descoperite umbrele în Ninive, Persepolis, Egiptul Antic şi Grecia.

Începând cu secolul al XVI-lea, umbrela a devenit populară în lumea și în lumea occidentală, mai ales în climatul ploios din nordul Europei. La început, a fost considerat doar un accesoriu adecvat femeilor. Apoi călătorul și scriitorul Jonas Hanway (1712-1786) purta și folosea o umbrelă pe străzile din Anglia. El a popularizat utilizarea umbrelor printre bărbați. Gentlemanul englez se referea adesea la umbrelele ca la un „Hanway”.

Câteva mii de ani mai târziu, în secolul al XVII-lea, umbrela era reinventată de italieni care au denumit obiectele „umbrellaces” – erau confecționate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin – cu ajutorul cărora se fereau de soare mai-marii oraşelor.

Cine a inventat umbrela?

Primul magazin de umbrele se numește „James Smith and Sons”. Magazinul a fost deschis în 1830 și încă se află pe New Oxford Street din Londra, Anglia.

Umbrele europene timpurii au fost făcute din lemn și erau acoperite cu piele de alpaca sau pânză lubrifiată. Artizanii au făcut mânerele curbate pentru umbrele din lemn din abanos și orice bărbat care se respecta trebuia să posede un astfel de obiect vestimentar.

În 1852, Samuel Fox a inventat designul de oțel cu nervuri oțel. Fox a fondat compania „Steel Steel Company” și modificat din temelie ideea de umbrelă. Acesta a folosit materialul pe care femeile îl foloseau pentru corsetele lor.

După aceea, umbrelele compacte au reprezentat următoarea inovație majoră, care a sosit un secol mai târziu.

În 1928, Hans Haupt a inventat umbrela de buzunar.  Umbrela a fost numită „Flirt” și a fost făcută de o companie austriacă. În Germania, umbrele mici pliabile au fost făcute de compania „Knirps”, care a devenit un sinonim în limba germană pentru umbrele mici pliabile.

În 1969, Bradford E Phillips, proprietarul companiei Totes Incorporated din Loveland, Ohio, a obținut un brevet de invenție pentru „umbrela pliabilă”.

Un alt fapt distractiv: umbrelele au fost de asemenea confecționate în pălării între anii 1880 și 1987.

Umbrela de golf, una dintre cele mai mari dimensiuni în uz comun, este în mod obișnuit de aproximativ 62 de centimetri, dar poate varia de la 60 la 70 de centimetri.

Umbrelele sunt acum un produs de consum cu o piață globală mare. Începând cu anul 2008, cele mai multe umbrele din lume sunt produse în China. Numai orașul Shangyu avea mai mult de 1.000 de fabrici umbrele.

(Jurnal)

În data de 10 februarie sărbătorim umbrelele, o invenţie care ne protejează atât de ploaie cât şi de soare… Cuvântul umbrelă se trage din latinescul „umbra”, care după cum se înțelege semnifică un obiect care face sau ține umbră. Confecţionate din dantelă sau hârtie bogat ornamentată, unele modele sunt adevărate opere de artă, purtate de-a […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-10-februarie-sarbatorim-ziua-internationala-a-umbrelei/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=astazi-10-februarie-sarbatorim-ziua-internationala-a-umbrelei
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 9 februarie 2023 23:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.