Astăzi, de ziua Bulgariei, le adresăm numai gânduri bune vecinilor noștri de peste Dunăre!

Astăzi, de ziua Bulgariei, le adresăm numai gânduri bune vecinilor noștri de peste Dunăre!

Bulgaria și-a sărbătorit  astăzi  Ziua Naţională. Astăzi  3 martie se împlinesc 145 de ani de la semnarea Tratatului preliminar de pace de la San Stefano în 1878, care a pus capăt Războiului Ruso-Turc din 1877-1878 şi a restaurat statalitatea bulgară.

Tratatul dintre Rusia şi Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano (acum Yeşilköy), un sat la vest de Istanbul, de către contele Nikolai Pavlovici Ignatiev şi Aleksandr Nelidov în numele Imperiului Rus şi ministrul de externe Saffet Paşa şi ambasadorul în Germania Sadullah Paşa în numele Imperiului Otoman. Tratatul prevedea înfiinţarea unui stat bulgar independent în regiunile geografice Moesia, Tracia şi Macedonia.

Tratatul de la San Stefano a fost revizuit ulterior prin Tratatul de la Berlin (1878), prin care a fost înfiinţat Principatul Bulgariei (autonom, între Dunăre şi Munţii Balcani şi cu sediul în vechea capitală bulgară Veliko Târnovo, incluzând Sofia) şi o provincie autonomă otomană sub numele de Rumelia de Est, creată la sud de lanţul Munţilor Balcani. Macedonia şi Tracia de Est au fost lăsate sub stăpânirea sultanului.

În mod tradiţional, data de 3 martie este sărbătorită în toată Bulgaria ca Ziua Eliberării, cu celebrări speciale ţinute la Sofia,  Plevna şi pe Muntele Şipka, ultimele două,  locuri de lupte decisive în timpul Războiului Ruso-Turc.

Cu acest prilej ne simțim datori, noi giurgiuvenii , ca vecini și prieteni să le urăm cetățenilor bulgari,  respectiv locuitorilor orașului  Ruse prosperitate, pace și multă sănătate.

Le mulțumim totodată că au fost și au rămas un popor ospitalier, dovadă fiind faptul că este cea mai vizitată țară de către români, litoralul lor fiind de foarte multă vreme locul de petrecere a vacanțelor noastre, în timp ce orașul Ruse  este locul în care mulți dintre giurgiuveni își petrec sfârșitul de săptămână, și-au deschis afaceri, sedii de firme și câteodată își înmatriculează autoturismele.

Iată de ce de Ziua Națională a Bulgariei le dorim vecinilor noștri de peste Dunăre un destin fericit pe calea democrației, asigurându-i de prietenia noastră.

                La mulți dragi prieteni bulgari!

            честит рожден ден скъпи приятели!

Bulgaria și-a sărbătorit  astăzi  Ziua Naţională. Astăzi  3 martie se împlinesc 145 de ani de la semnarea Tratatului preliminar de pace de la San Stefano în 1878, care a pus capăt Războiului Ruso-Turc din 1877-1878 şi a restaurat statalitatea bulgară. Tratatul dintre Rusia şi Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano (acum Yeşilköy), un […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-de-ziua-bulgariei-le-adresam-numai-ganduri-bune-vecinilor-nostri-de-peste-dunare/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=astazi-de-ziua-bulgariei-le-adresam-numai-ganduri-bune-vecinilor-nostri-de-peste-dunare
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 3 martie 2023 22:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.