Astăzi este Ziua internațională a VINULUI! 10 lucruri pe care nu le știați despre vin!

 Astăzi este Ziua internațională a VINULUI! 10 lucruri pe care nu le știați despre vin!

Ziua consumului de vin (#DrinkWineDay) este un eveniment mult mai contemporan, ajuns acum în al doilea deceniu.

Cu toate acestea, scopul  acestei băuturi binecuvântate, declarat aliment, nu este acela de a-i determina pe oameni  să o bea până încep să se clatine  pe picioare, întorcându-se acasă conform butadei: ”merg pe gard/ de drum mă țin!?”

Mai ales în această zi Vinul ar trebui să fie savurat în mod ponderat, responsabil, transformând-o într-o adevărată sărbătoare.

 O mică storie a vinului…

Istoria vinului în sine datează de peste 8.000 de ani, de la viticultorii din regiunea eurasiatică care astăzi este Georgia. Această băutură alcoolică este consumată în toate cele patru colţuri ale lumii,în timp ce China a creat băuturi foarte asemănătoare încă din anul 7.000 î.Hr.

În Republica Moldova există chiar o zi Națională a Vinului, sărbătorită după culesul strugurilor, la începutul lunii octombrie…

În prezent, strugurii pentru fermentarea vinului sunt cultivaţi pe aproape 20 de milioane de acri din suprafaţa pământului, potrivit site-ului daysoftheyear.com. Există literalmente mii de mărci şi varietăţi de vinuri roşii, vinuri albe, vinuri spumante şi vinuri rose, în timp ce hidromelul, vinul de fructe şi vinul de desert sunt disponibile cu uşurinţă pentru milioane de oameni.

Este bine de știut că gestul  ciocnirii paharelor , rostind ”Hai noroc și  sănătate!” datează încă de pe vremea  romanilor. El, VINUL era sărbătorit cum se cuvine, mulţumindu-i în acest fel pe zei, sau cel puţin pe Dionisos (Bacchus în mitologia romană), zeul veseliei, al vinului, al teatrului şi al extazului.

El oferă un moment special în care  oamenii de oriunde de pe această planetă pot ridica un pahar în cinstea beneficiilor pe care le aduce vinul: reducerea riscului unor boli de ficat, a diabetului de tip II, a accidentului vascular cerebral, a unor tipuri de cancer, în afară de simpla plăcere de a-l savura alături de cineva drag.

                        Cele mai importante lucruri despre vin.

1.       Cea mai veche sticlă de vin din lume se află în Germania. Aceasta are o vechime de peste 1700 de ani si in prezent este pastrata cu grija intr-un muzeu.

2.       Două pahare de vin sunt egale cu 17 ore nedormite. Cum așa? Consumul lichidului bahic scade performanța organismului mai mult decât ai crede. Ei bine, dacă veți consuma doar 2 pahare de vin, atunci organismul va rectiona ca și cum ai renunțat la somn pentru multe ore bune. Iată de ce vă simțiți amețiți după ce beți câteva pahare curate cu vin!

3.       Există un campion mondial la recunoașterea vinului după miros. Numele său este Richard Juhlin și este un suedez care a participat în anul 2003 la un concurs de recunoastere a vinului. Acesta a reusit performanta de a identifica 43 de soiuri din totalul de 50, pe când câstigatorul locului secund a recunoscut doar 4 soiuri de vin.

4.       Pe primul loc în lume la consumul de vin roșu este (culmea!), China. Deloc surprinzător, dacă ne gândim la populatia acestui stat. Consumul de vin pe cap de locuitor al Chinei este de 1,9 l. Totusi, la nivelul celui mai mare consum de vin pe cap de locuitor se află,  fara doar si poate, Vaticanul! Acolo fiecare locuitor consuma în jur de 74 de litri de vin pe an!!

5.       În Roma Antica femeilor le era interzis să consume vin. Daca erau prinse de soții lor săvârșind acest delict, aceștia puteau sa divorțeze sau sa le pedepsească. Suprinzator, deoarece obiceiul de a ciocni paharele de vin provine din același loc.

Motivul era unul mai puțin plăcut. Oamenii făceau acest gest pentru a se asigura că vinul nu este otrăvit de către femeile celor cu care beau la masă. În timpul ciocnirii, stropii de vin săreau dintr-un pahar în altul, astfel încât otrava ar fi putut ajunge chiar la cel care a comandat crima. În schimb, în Grecia Antică, prima persoană care verifica vinul era chiar gazda. Aceasta era dovada că băutura nu era otrăvită.

6.       Cea mai mare colecție de sticle de vin din lume se află în Republica Moldova. Mai exact, „comoara” este ascunsa într-o pivnita din Mileștii Mici. Acolo sunt depozitate aproximativ 1,5 milioane de sticle de vin.

7.       Expresia latină „In vino veritas” îi aparține lui Alceu, un poet grec. Se pare că în vremurile sale, persoanele suspecte pentru diverse ilegalitati erau forțate să bea cantitati mari de vin. De ce? Pentru ca odata consumat, vinul îi determina  pe aceștia să rostească  adevărul.

8.       Mitul cu vinul cu cât este mai vechi cu atât este mai bun este fals. Nu toate vinurile devin mai bune odata cu trecerea timpului. De altfel, o mică parte din acestea au capacitatea de a-si îmbunatati calitatile. În general, o sticla de vin trebuie să fie consumata în aproximativ 2 ani.

9.       Cuvântul “vin” este menționat în Biblie de nu mai puțin decât  521 de ori.

10.   Cu trecerea timpului, vinul alb se închide la culoare, iar cel roșu capătă o nuanță mai deschisă.

La finalul acestui material nu ne rămâne decât să ridicăm paharul cu vin, dedicându-l dumneavoastră, cititorilor și acestei zile,  rostind tradiționalul:  ”Hai noroc și la Mulți ani”! 

Ziua consumului de vin (#DrinkWineDay) este un eveniment mult mai contemporan, ajuns acum în al doilea deceniu. Cu toate acestea, scopul  acestei băuturi binecuvântate, declarat aliment, nu este acela de a-i determina pe oameni  să o bea până încep să se clatine  pe picioare, întorcându-se acasă conform butadei: ”merg pe gard/ de drum mă țin!?” […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-este-ziua-internationala-a-vinului-10-lucruri-pe-care-nu-le-stiati-despre-vin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=astazi-este-ziua-internationala-a-vinului-10-lucruri-pe-care-nu-le-stiati-despre-vin
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 18 februarie 2023 15:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.