Autoritățile au răspuns la preocupările rușilor privind viitorul

Se lucrează deja la obiectivele cheie pentru 2023, trasate de președintele Rusiei, Vladimir Putin. La ședința de guvern din 16 decembrie, premierul Mihail Mișuștin a cerut adjuncților săi să pregătească de urgență documentația privind inițiativele șefului statului. Experții au explicat pentru URA.RU că autoritățile le-au demonstrat rușilor că, în pofida sancțiunilor, țara trăiește privind în viitor.

„Președintele a prezentat inițiative noi, importante pentru viitorul țării. Ele vor permite să se răspundă provocărilor cu care se confruntă astăzi economia națională și cetățenii ruși”, a subliniat premierul, menționând că prioritatea o reprezintă consolidarea contactelor cu aliații cheie și găsirea unor noi parteneri în regiunile economiei mondiale în plină ascensiune. În acest scop, trebuie dezvoltate rutele eurasiatice „Nord-Sud” și „Vest-Est”. Potrivit lui Mișustin, o atenție deosebită va fi acordată autostrăzii Moscova-Kazan-Ekaterinburg, modernizării căilor ferate pe direcția estică, a Magistralei Ferate Transsiberiene și a BAM (Magistrala Baikal-Amur – n.r.)”.

„Alt obiectiv este consolidarea suveranității tehnologice”, a adăugat premierul, precizând că accentul se va pune pe creșterea competitivității în domenii cheie, precum inteligența artificială, prelucrarea și transferul de date și noile tehnologii industriale. Având în vedere că unele regiuni sunt pregătite să se apuce de treabă, se introduce mecanismul de finanțare anticipată. „Din inițiativa șefului statului trebuie să creștem împrumuturile bugetare pentru infrastructură. Pentru transport, utilități publice și facilități sociale, precum și pentru programele de modernizare a sectorului de locuințe și utilități vor fi alocate suplimentar 250 miliarde ruble (3,7 miliarde de euro). Dintre acestea, 100 de miliarde trebuie direcționate către proiecte în orașele din Orientul Îndepărtat”, a declarat premierul.

Creditele ipotecare preferențiale au fost prelungite până la 1 iulie 2024, la o dobândă anuală de 8%, iar accesul familiilor la creditele ipotecare cu dobândă de 6% a fost extins, a anunțat Mișușin. „Pentru teritoriile nou intrate în componența Rusiei vor fi acordate împrumuturi avantajoase pentru cumpărarea de locuințe în imobile nou construite, la o dobândă de 2%. Solicit Ministerului Finanțelor ca, până la 20 decembrie, să prezinte guvernului documentele normative, astfel încât, începând cu noul an, programele ipotecare să funcționeze în aceste condiții”, – a cerut premierul, subliniind că o atenția aparte va fi acordată, în 2023, susținerii familiilor, propuneri în acest sens urmând să fie elaborate ținând cond de situații de viață individuale.

„Temele indicate de președinte au importanță pentru fiecare cetățean. Toate propunerile au ca scop rezolvarea unor probleme specifice. Esențial este să se facă totul pentru realizarea lor. De asta va depinde dezvoltarea țării noastre și bunăstarea rușilor”, a rezumat Mișușin.

Autoritățile au trasat un concept global, care le arată rușilor că țara trăiește privind în viitor, a explicat analistul politic Serghei Markelov, șeful companiei de comunicații Markcom. „Vedem cum activitatea șefului statului și a guvernului este sincronizată. Este lanțul strategiei unificate de creare a unei agende grandioase pentru cetățenii ruși, o agendă care să răspundă la nevoile oamenilor simpli, ale căror preocupări de viitor sunt legate de creșteri salariale, locuri de muncă, beneficii, măsuri de protecție a statului. Președintele a pus ștacheta foarte sus pentru guvern, care demonstrează că este gata să facă tot ce-i stă în putință pentru a o atinge”, a declarat analistul politic.

Rusia va merge mult timp pe direcțiile indicate de autoritățile ruse din cauza sancțiunilor occidentale, care, după cum arată experiența, nu vor slăbi și nu vor fi anulate în decurs de 4-5 ani de la introducerea lor, a declarat Piotr Kirian, șeful Laboratorului de Cercetări Sociale al Institutului de Probleme Regionale. „Obiectivele stabilite de președinte pot fi împărțite în două părți – unele au menirea de a depăși presiunea sancțiunilor, în timp ce altele au legătură cu reglementarea măsurilor de sprijin pentru ruși. Într-un context deloc simplu, Guvernul va elabora mecanisme de stimulare a economiei. Autoritățile înțeleg că vor trebui să trăiască cu sancțiuni pentru o perioadă lungă de timp, de aceea se ocupă de măsuri de sprijin. Este deosebit de important ca garanțiile sociale să nu fie lăsate pe plan secund”, a comentat expertul.

În planul de lucru al guvernului rus au intrat probleme publice care trebuie rezolvate în regimul curent, consideră Vladimir Klimanov, director al Centrului de politică regională din cadrul Academiei ruse de Economie Națională și Administrație Publică. „Există o serie de obiective prioritare care nu pot fi dezvăluite acum. Ele au legătură cu rezolvarea problemelor care țin de apărare națională. Direcțiile de lucru care rămân accesibile pentru toți au o importanță strategică pentru dezvoltarea țării”, a conchis interlocutorul agenției URA.ru.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.