„Beau mult şi vând combustibil“. Cum sunt văzuţi militarii ruşi care fac exerciţii armate în Bielorusia VIDEO

„Am văzut cu ochii mei blindatele pe şenile pe străzile oraşului”, a spus un locuitor al oraşului bielorus Khoyniki, în colţul de sud-est al ţării, nu departe de graniţa cu Ucraina, întrebat despre forţele ruse care au venit în ţara sa pentru exerciţii militare comune, relatează Radio Europa Liberă

„Soldaţii s-au stabilit în pădurile din jur”, a adăugat localnicul, care a cerut să rămână anonim. „Ei beau mult şi vând multă motorină. Locuiesc în corturi”, a mai spus el.
Primele trupe ruse au început să sosească în Bielorusia (Belarus) pentru exerciţiile militare comune organizate pe neaşteptate. Manevrele, un exerciţiu de 10 zile, care se va încheia la 20 februarie şi care implică aproximativ 30.000 de soldaţi ruşi şi aproape întreaga armată din Bielorusia, au loc la un moment în care Rusia a masat mijloace militare în jurul Ucrainei şi în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, stârnind temeri în legătură cu o nouă invazie.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a numit exerciţiile din Belarus „cea mai mare desfăşurare rusă de acolo de la Războiul Rece încoace”.

Militarii ruşi au lăsat în urmă echipament militar 

Khoyniki, aflat la aproximativ 50 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, nu a fost iniţial pe harta Ministerului Apărării din Bielorusia pentru exerciţii, dar armata a emis o nouă hartă, după ce s-a raportat apariţia forţelor ruse în zonă.
O altă hartă cu locaţii suplimentare ale forţelor ruse a fost publicată la 15 februarie.
Potrivit unui canal Telegram care acoperă evoluţiile de pe căile ferate din Bielorusia, ruşii au început să descarce echipamente militare în Khoyniki în noaptea de 14 spre 15 februarie. Canalul a raportat că soldaţii care descarcă echipamentele rămân frecvent pe şine, chiar dacă alte trenuri se apropie la mai puţin de 200 de metri de acestea.
„Inginerii aproape că trebuie să-şi aplice frânele de urgenţă pentru a evita accidentarea acestora”, s-a scris pe canalul amintit. În plus, rampele de încărcare, materialul rulant şi alte echipamente feroviare au fost avariate la Khoyniki, a raportat canalul.
„Echipamentul militar este scăpat frecvent de pe platforme în timpul descărcării. După descărcare, a rămas o mulţime de echipamente abandonate — armuri, căşti, echipament personal”, a scris canalul citat.
Acelaşi raport susţinea că trupele au lăsat liniile feroviare pline de gunoi.

Saci de gunoi, sticle de votcă şi butoaie de bere 

„Pe o porţiune de 3 kilometri au fost lăsaţi saci de gunoi de 100 de litri la fiecare 20 de metri, precum şi sticle de vodcă, butoaie de bere din plastic şi pachete de prăjituri goale”, a raportat canalul Telegram.
Un comentator anonim a răspuns prompt că angajaţii de la căi ferate vor fi chemaţi la lucru sâmbătă „de urgenţă” şi „feroviarii vor curăţa totul după <fraţii> noştri”.
Potrivit unei declaraţii din 15 februarie a Ministerului Apărării din Bielorusia, Brigada 465 de rachete tactice a efectuat un exerciţiu în poligonul de tragere Paleski din apropiere, în timpul căruia o rachetă ar fi lovit o ţintă aflată la peste 60 de kilometri distanţă. Dacă racheta ar fi fost trasă în direcţia sud-est, ar fi putut ajunge în oraşul ucrainean Cernihiv.
Pe măsură ce tensiunea a crescut pe fondul informaţiilor despre o intensificare a bombardamentelor în estul Ucrainei, adăugând temerilor că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva vecinului său, liderul autoritar bielorus Alyaksandr Lukaşenko. Acesta s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, în 18 februarie.
Înaintea vizitei în Rusia, Lukaşenka a spus că el şi Putin vor discuta dacă forţele ruse vor părăsi Bielorusia la încheierea exerciţiilor.
Oficialii americani spun că Rusia plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei care ar putea veni în orice zi şi există îngrijorări că trupele aflate acum în Bielorusia ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina din nord. 
Vă mai recomandăm 

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.