Boboteaza 2018, la Giurgiu. Cine a scos prima cruce sfinţită din apă?

Un tânăr în vârstă de 22 de ani din municipiul Giurgiu este cel care a scos primul crucea de lemn sfinţită aruncată în apele Dunării de episcopul de Giurgiu, Ambrozie, iar un alt tânăr a venit la mal cu două cruci sfinţite.

“Este prima dată când sar în apă de Bobotează după crucea sfinţită. Am vrut să văd cum este, nu m-am antrenat în mod special, dar văd că m-am simţit foarte bine. Crucea sfinţită o duc acasă la părinţii mei”,  a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Ionuţ Pieptea, tânărul de 22 de ani, din municipiul Giurgiu, care lucrează ca manipulant la un depozit.

El spune că a participat la acest concurs de dragul competiţiei, dar şi pentru că a auzit că acela care sare în apă de Bobotează şi aduce la mal o cruce sfinţită va fi sănătos tot anul.

La concursul din acest an s-au înscris opt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 40 de ani, dar doi dintre ei nu au trecut de vizita medicală, având pulsul prea mic sau tensiunea mare.

Printre cei înscrişi s-a aflat şi un tânăr în vârstă de 19 ani care, deşi nu a fost cel care a adus primul crucea la mal, se consideră cel mai norocos pentru că a reuşit să scoată din apă două cruci aruncate de episcopul de Giurgiu.

“Eu am luat din apă două cruci pentru că am fost cel mai mic. E prima dată când sar în apă de Bobotează, dar se pare că a fost cu noroc. Nu am fost primul care a scos crucea la mal, dar am luat două cruci, pur şi simplu le-a aruncat lângă mine şi era păcat să nu le scot din apă!”, a declarat pentru AGERPRES Marius Epure.

Toţi cei care au sărit în apă după crucile sfinţite au primit icoane şi calendare din partea Episcopiei de Giurgiu, iar primarul municipiului, Nicolae Barbu, le-a acordat tinerilor premii în bani, două sute de lei pentru câştigător şi câte o sută de lei pentru ceilalţi participanţi.

Toţi cei care au sărit în apele reci au fost aşteptaţi la mal de voluntari ai Crucii Roşii, care le-au oferit pături şi ceai cald.

Obiceiul aducerii la mal a crucii sfinţite s-a desfăşurat în acest an pe canalul Cama, din municipiul Giurgiu, după ce a fost săvârşită Sfânta Liturghie la Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

La finalul slujbei întreg soborul de preoţi s-a deplasat în procesiune prin centrul oraşului până la Podul Bizetz, în apropierea căruia s-a desfăşurat în acest an obiceiul de Bobotează, însoţit de fanfara Centrului Cultural Local ‘Ion Vinea’.

Potrivit organizatorilor, acesta a fost primul an din ultimii 20 când temperaturile atmosferice la Giurgiu, de Bobotează, au fost de 13 grade Celsius la amiază şi tinerii care s-au aruncat în apele Dunării nu au avut de înfruntat gerul de afară, dar a fost o încercare pentru aceştia, deoarece temperatura apei a fost de aproximativ trei grade Celsius.

www.agerpres.ro

The post Boboteaza 2018, la Giurgiu. Cine a scos prima cruce sfinţită din apă? appeared first on Stiri Giurgiu | Cotidian local de informatie si atitudine.Sursa: stirigiurgiu.ro
Articol sursa: Boboteaza 2018, la Giurgiu. Cine a scos prima cruce sfinţită din apă?

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.