Care ar fi valoarea de înlocuire în cazul evaluării pensiilor militare de Comisia Țurcan?(BIS)

 

Care ar fi valoarea de înlocuire în cazul evaluării pensiilor militare de Comisia Țurcan?

   MIERCURI, IANUARIE 06, 2021 

 226 COMMENTS

 

Mulți pensionari au trecut ușor peste această declarație din Ajunul Crăciunului a noului ministru al Muncii, doamna sibiancă Raluca Țurcan:

am solicitat echipei ministerului să îmi prezinte structura unei comisii pe care să o înfiinţăm de urgenţă, începând cu 28 decembrie, astfel încât să chemăm reprezentanţii mai multor ministere la masă şi să putem pune pe masa opiniei publice o soluţie care să asigure recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate.

Militarii au fost mai atenți la scurgerea de informații privind intenția Guvernului Cîțu de a elimina indexarea pensiilor militare în anul 2021 si la încercarea penibilă a ministrului Ciucă de a adormi pensionarii cu noi promisiuni. A fost atât de convingător că, și după ce a fost publicată ordonanța în MO, vin unii și intreabă cum de a dat Cîțu ordonanță peste Comunicatul lui Ciucă al nost’.

Astăzi a și transpirat câte ceva din ce face Comisia Țurcan cu pensiile militare. A reieșit că, în recalcularea pensiilor militare pe principiul contributivității, lucrătorii țurcanei ar folosi o valoare stabilită arbitrar, valoarea pe care o denumesc valoare de înlocuire, termen preluat din evaluarea contabilă a unor bunuri pentru a stabili noua lor valoarea la data evaluarii.

Nefiind economist, pun întrebarea …ce ar însemna valoare de înlocuire în transformarea pensiilor militare în pensii contributive? 

Știm că pensia contributivă se calculează înmulțind punctajul de pensie cu valoarea unui punct de pensie. 

Cum valoarea punctului de pensie este dată anual prin legea bugetului de stat, nu ar cam fi nimic de înlocuit. Inseamnă că domnii din comisie, desigur că și reprezentanți ai MApN, MAI și SRI, se chinuie să echivaleze în puncte de pensie soldele brute și salariile brute din intreaga carieră militară și civilă a pensionarilor militari, punctaje  stabilite prin raportarea lunară a soldei brute la salariul mediu pe economie, punctaj ajustat  in lunile lucrate în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă și în cele în care pensionarul a plâtit pensie suplimentară sau CIBS de 5%.

Are altcineva altă opinie despre ce ar reprezenta valoarea de înlocuire în evaluarea pensiilor militare?

UPDATE

Orientativ, pentru cei pensionați înainte de 01 01 2016, uitați-vă în vechea decizie de pensie și rețineți care a fost suma punctajelor anuale calculate pe algoritmul L 119/2010 și L 263/2010.

Valoarea de înlocuire suma punctajelor anuale x (valoare pct.  de pensie în 2021): 25

Veți obține astfel valoarea pensiei contributive potrivit Legii 127/2019, care intră în vigoare la 01 09 2021. 

25 este numărul mediu al stagiilor complete de cotizare… utilizat pentru stabilirea valorii de referință. Valoarea de referință va fi ceva mai mică de 75 lei

Să presupunem cu un pensionar militar a avut pe vechea decizie de pensie 90 de puncte. Este foarte greu de obținut acest punctaj.

El ar avea la aceasta dată, când valoarea punctului de pensie este de 1442 lei, o valoare de referintă de 1442/25=58 lei

Pensia contributivă ar fi :  90 x 58=5220 lei

Pensia contributivă plus spor OMM 20% = 5220 + 20% x 5220 =6264 lei

Pensia ar fi, dacă valoarea de referință era de 75 lei, 90 x 75= 6750 lei + spor OMMSursa: huhurez
Articol sursa: Care ar fi valoarea de înlocuire în cazul evaluării pensiilor militare de Comisia Țurcan?(BIS)

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.