Ce este contribuţia asiguratorie pentru muncă, pentru ce o datorează angajatorii şi cum o plătesc

Conform noului Cod Fiscal 2018, odată cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, angajatorii datorează statului o singură contribuţie socială obligatorie, denumită Contribuţia Asiguratorie pentru Muncă (CAM).
Dacă două dintre contribuţiile sociale obligatorii sunt exclusiv în sarcina salariaţilor (pensii şi sănătate), cea de a treia, CAM, este exclusiv în sarcina angajatorilor.
Această Contribuţie Asiguratorie pentru Muncă înglobează patru dintre fostele contribuţii sociale: şomaj, concedii medicale, riscuri profesionale şi creanţe salariale.
Are o cotă de 2,25%, iar baza de calcul este reprezentată de suma câştigurilor brute realizate din salarii, care include, printre altele, veniturile din salarii (în bani şi/sau natură), şi sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit.
Contribuţia asiguratorie pentru muncă este declarată la Fisc lunar sau trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, respectiv a lunii următoare trimestrului pentru care se plătesc veniturile.
Banii colectaţi din noua contribuţie socială sunt împărţiţi după cum urmează: 15% la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale; 20% la Bugetul asigurărilor pentru şomaj; 5% la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale; 40% la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale şi 20 % la Bugetul de stat, într-un cont direct.

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Ce este contribuţia asiguratorie pentru muncă, pentru ce o datorează angajatorii şi cum o plătesc

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.