Ce mai cumpără Ungaria în Transilvania. S-a lăsat cu scandal la ultimele achiziții

Un nou scandal între Ungaria și România ar putea izbucni. O fundație maghiară finanțată de Guvernul de la Budapesta a cumpărat trei simboluri ale județului Alba. Proprietarul terenului susține, însă, că tranzacția nu este legală, din cauza unor probleme care apar în procesul de vânzare-cumpărare.

Cele trei achiziții făcute de fundația maghiară în județul Alba

La cumpărator este trecută fundația Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, iar la vânzător apare Parohia Refomată Alba Iulia, în numele Patriarhiei Reformate Băcăinți. Reprezentantul fundației este președindetele UDMR Alba, Ladányi Árpád Csaba. Acesta a fost subprefect de Alba și fost șef al Gărzii Financiare la nivel național.

Cele trei achiziții făcute de fundația maghiară reprezintă un ansamblu de trei monumente istorice din Alba. Este vorba despre Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” și Pivnița” din satul Băcăinți, comuna Șibot. Valoarea tranzacției este de 6.500 de euro, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat pe data de 20 mai 2021. În afară de cele trei monumete, a fost vândut și terenul de aproximativ 2.600 metri pătrați.

Monumentul de la Băcăinți. Sursa foto: primariasibot.ro

La patru zile de la încheierea contractului de vânzare-cumpărarea, pe 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea prin care fundația maghiară dorea intabularea proprietății. Adrian Căstăian din Sebeş spune că este proprietarul terenului, pe care l-a cumpărat în 2019 de la niște vecini, care îl aveau în proprietate de trei generații.

A fost folosit un extras de carte funciară vechi de peste 130 de ani

Se pare că Parohia s-a folosit de o carte funciară veche de peste 130 de ani, pe vremea când era proprietară a terenului. Proprietarul terenului mai spune că nu are nicio problemă că este vorba despre maghiari și cere să fie respectată legea. „Au venit noaptea ca hoții,” acuză acesta.

„S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar. Au mers cu subprefectul UDMR la Primăria Şibot şi au obţinut o poziţie în registrul agricol şi apoi un certificat fiscal cu care au mers la notar. Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins întăbularea dreptului de proprietate”, mai spune proprietarul terenului.

Deși situația nu este clară în acest caz, reprezentanții fundației maghiare au organizat pe 16 octombrie un eveniment în apropierea monumentelor pentru a sărbători 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, care a avut loc pe 13 octombrie 1479. Pe de altă parte, Ladányi Árpád Csaba, care este și curator al Eparhiei Reformate Alba Iulia, a precizat că, cel mai probabil, situația se va soluționa în justiție.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.