Cea mai puternică bombă din istorie. Când a fost detonată, e mult peste cea de la Hiroșima

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina și al bombardamentelor care au lovit joi mai multe orașe din țara vecină, mulți oameni și-au amintit de cele mai puternice explozii din istorie. În timp ce unele dintre ele, precum cea de la Hiroșima sau Nagasaki sunt arhi-cunoscute, ele nu au fost însă cele mai puternice. Au existat explozii de câteva mii de ori mai puternice, cu efecte devastatoare.

Cea mai puternică bombă din istorie

Rusia a bombardat joi Ucraina, sub pretextul efectuării unei „operațiuni speciale” în regiunea Donbas. În zorii zilei s-au auzit primele explozii, în mai multe orașe ucrainene, iar oamenii s-au grăbit să plece din calea războiului și să se retragă spre zone considerate mai sigure, atât din țară, cât și de peste granițe. De-a lungul timpului, Rusia s-a implicat în conflictele importante și a încercat să rămână în istorie de partea învingătorilor.

În ceea ce privește cele mai mari explozii care au avut loc în ultimul secol, URSS deține recordul absolut: primele 5 din top 10 cele mai mari bombardamente au fost desfășurate de fosta Uniune Sovietică.

În toamna anului 1963, URSS a condus o serie de teste nucleare în Novaia Zemlia. Testele sovietice 173, 174 și 147 sunt pe locurile 5, 4 și 3 în clasamentul celor mai puternice explozii nucleare. Toate trei au produs explozii de 1.000 de ori mai mari decât bomba de la Nagasaki, iar fiecare din bombele de acest tip incinerează tot pe o distanță de 7.7 kilometri pătrați.

Așa arată replica celei mai puternice bombe nucleare din lume

Ce a fost Bomba Țarului și de ce a rămas în istorie

Pe locul al doilea se află tot un test efectuat de sovietici. Testul 219 a fost efectuat pe 24 decembrie 1962 și a produs o explozie de 24.2 megatone. O bombă de acest tip distruge tot pe o distanță de 9.2 kilometri pătrați și produce arsuri pe o distanță de 5.8 kilometri pătrați.

De departe însă cea mai puternică bombă din istorie a explodat la 30 octombrie 1961. Explozia a fost de 3.000 de ori mai puternică decât cea produsă la Hiroșima și a spart ferestre până la o distanță de 900 de kilometri pătrați, iar lumina produsă de explozie a fost vizibilă de la aproape 1.000 de kilometri.

Testul nuclear sovietic s-a intitulat Bomba Țarului și a produs o explozie de 50-58 megatone, dublu față de a doua cea mai puternică bombă nucleară din istorie. O explozie de asemenea amploare produce o minge de foc pe o distanță de 10.3 kilometri pătrați și poate produce arsuri de gradul 3 pe o distanță de 7.7 kilometri pătrați față de epicentru.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.