Cel mai vechi județ din România. De unde vine numele lui, a apărut în secolul 14

Mulți români se întreabă care este cel mai vechi județ din țară. Ei bine, răspunsul a fost aflat de cercetători de multă vreme, după descoperirea unor scrieri foarte vechi, care atesta numele județului chiar pe data de 8 ianuarie 1392. Atunci, marele logofăt Filos amintea numele județului pentru prima dată.

Acesta este cel mai vechi județ din România

Este vorba despre județul Vâlcea, care pe data de 8 ianuarie a împlinit 630 de ani de atestare documentară, fiind primul judeţ menţionat în scrieri. Cel care a amintit de cel mai vechi județ din țară a fost marele logofăt Filos.

„Sărbătorim astăzi cea mai importantă dată istorică a judeţului Vâlcea. În ziua de 8 ianuarie 1392, pana marelui logofăt Filos (pe numele de monah, Filotei), un învăţat şi cunoscător al limbilor greacă şi slavonă, înscria, pentru vecie, numele acestui străvechi ţinut”, aminteşte directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure într-o postare pe pagina sa de socializare, făcând referire la actul primei atestări documentare, care poartă pecetea şi iscălitura lui Mircea cel Bătrân, domnitorul Ţării Româneşti. Un hrisov prin care voievodul dăruia, în urmă cu 630 de ani, ctitoriei sale de la Călimăneşti – Sfânta Mănăstire Cozia, o serie de moşii şi întărea vechile danii: „Eu, în cel Hristos Dumnezeu, binecinstitorul şi de Hristos iubitorul, marele voievod şi domn a toată Ungrovlahia, după putere am binevoit[…] să ridic din temelie o mănăstire[…] am dăruit puţin obroc din casă mea pentru hrana călugărilor[…]”, în judeţul Vâlcea, pe fiecare an să-şi adune înşişi călugării albinăritul”, menţionează istoricul vâlcean, subliniind că: „Domnitorul mai dăruieşte şi alte proprietăţi, o moară la Râmnic şi una la Cătălui, 300 de sălaşe de ţigani etc.”.

Cel mai vechi judet din Romania

De unde vine numele Vâlcea

Dar de unde vine denumirea județului Vâlcea? Savantul Nicolae Iorga a cercetat mult acst lucru și a ajuns la o concluzie în urmă cu mult timp. „Potrivit acestuia denumirea ar veni de la numele unei căpetenii locale – cneazul Vâlc (în româneşte, Lupu), care în maghiară însemnă tot lup – Farcaş, cel menţionat de Diploma Cavalerilor Ioaniţi (1247)”.

Actul din secolul al XIII-lea, la care face referire specialistul de la Cultură, atestă existenţa cnezatelor lui Ioan şi Farcaş, a voievodatelor lui Litovoi şi Seneslau, precum şi a Ţării Severinului, care vor duce în final la întemeierea statului feudal Ţara Românească, recunoscute şi de documentele ungureşti ale vremii, care se întindeau între Carpaţi şi Dunăre”.

De fapt, județul Vâlcea este cel mai vechi județ din România care și-a păstrat denumirea originară, deoarece a mai fost un județ și mai vechi, care și-a pierdut însă numele. Istoricul a vorbit despre un document prin care Vâlcea devine „cel mai vechi judeţ care apare atestat în Ţara Românească, după Jaleş (3 octombrie 1385)”, mai aminteşte directorul de la Cultură, precizând: „Într-adevăr, Jaleşul a fost primul judeţ atestat documentar, dar el nu mai există, deci Vâlcea rămâne cel mai vechi judeţ atestat care şi-a păstrat şi denumirea denumirea originară”. Jaleşul a fost atestat la 1385 şi desfiinţat după 1444.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.