Cele 3 măsuri radicale, anunțate de ministrul Sănătății pentru a face față valului 3 al pandemiei. Detalii de ultimă oră

În cadrul conferinței de presă de astăzi de la Ministerul Sănătății, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat alte trei măsuri radicale pentru ca sistemul de sănătate să poată face față celui de-al treilea val al pandemiei.

Ministrul Sănătății a anunțat trei măsuri radicale

Ministrul Sănătății afirmă că soluțiie trebuie luate la nivel colectiv, nicidecum individual. Totodată, Vlad Voiculescu a anunțat că noile recorduri nu sunt deloc îmbucurătoare, astfel că efortul tuturor va conta foarte mult pentru a putea ieși din pandemie. Prioritar pentru  Voiculescu este limitarea la minimum al numărului deceselor.

“Nu suntem singurii care se confruntă cu pandemia, soluțiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puțîn asemănătoare. Peste tot soluțiile nu sunt individuale ci sunt colective. Avem astăzi două noi recorduri care nu ne bucură: cel mai mare număr de infectați cu covid19, pacienți internați, și cel mai mare număr de pacienți internați la AȚI cu covid19. Va fi nevoie de un efort al fiecăruia pentru a ne găși la ieșirea din această pandemie.

Prioritățile în această perioada sunt clare: prioritatea 0 este salvarea de vieți, limitarea la un minimum a decesurilor evitabile, limitarea problemelor socio economice care derivă din această situație. Cred că e un moment important de solidaritate pentru noi toți. O mobilizare dificilă și greu de îndurat dar necesară și care ne va putea duce către o normalitate pe care o dorim” a afirmat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu consideră că nu ar trebui să privim acest val prin prisma cifrelor precum și faptul că rata de transmitere al virusului este una destul de mare.

 ”Acest val 3 nu trebuie să-l judecăm prin prisma cifrelor, valul 3 vine peste valurile anterioare care au lăsat în urmă lor un număr mare de pacienți în secțiile de terapie intensivă. Valul 3 suplimentează numărul deja mare de pacienți. Avem o creștere a ratei de transmitere a virusului. Vedem familii întregi care vin la spital la puțînă vreme după infectarea primului membru.

Se observă scăderea vârstei medie a pacienților de la AȚI. Vedem creșterea numărului de pacienți fără comorbidități particulare. Știam că acest virus face rău oamenilor care au deja anumite comorbidități, acum vedem și persoane sănătoase care nu numai ajuns să fie internate dar dezvoltă forme grave. Avem 167 de copii internați, 16 în secția AȚI, 2 sunt intubați” a mai afirmat Voiculescu.

Una dintre masuri consta in suplimentarea paturilor din sectiile ATI
Una dintre masuri consta in suplimentarea paturilor din sectiile ATI

 Numărul paturilor din secțiile ATI vor fi suplimentate

Potrivit afirmațiilor ministrului Sănătății, numărul de paturi din secțiile ATI, pentru faptul că transportul pacienților pe distanțe mari ar reprezenta un risc pentru aceștia. Vlad Voiculescu a menționat faptul că au fost vizitate mai multe spitale din marile orașe, pentru a vedea care este situația cu privire la numărul de paturi.

”Trebuie să spunem că s-a vorbit des despre locurile la AȚI. Vorbim despre o cifra la nivel național. Aș vrea să subliniez că transportul pacientului critic pe distanțe mari este riscant. Este o soluție doar acolo unde nu există alternative. E important să folosim la maximum baza materială și resura umană. Efortul nostru merge în aceste zile către marile orașe acolo unde există baza materială și resursă umană. Sunt 3 măsuri asupra cărora ne-am concentrat.

Am mers către spitale către care ne-ar fi plăcut să nu apelăm, am mers la suplimentarea paturilor, spitalul Fundeni, institutul clinic Fundeni, 70 de paturi cu oxigen și 14 paturi AȚI fie disponibile fie în pregătire. Am mers către Institutul Oncologic București, 35 de paturi la Spitalul Colentina, 2 la Gerota, la Colțea 16 paturi cu oxigen. O creștere a numărului de paturi în unitățile mobile. Creștere de la 8 la 12 paturi la fiecare mașină.” a mai adăugat ministrul Sănătății cu privire la acele măsuri radicale.

Măsurile anunțate constau în suplimentarea numărului paturilor de la Victor Babeș, precum și regândirea flusurilor medicale, în scopul de a fi redusă presiunea din cadrul Primiri Urgențe.

”De mâine vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeș în București. Asta e prima măsură pe care am luat-o în ultimele 48 de ore. A două este regândirea fluxurilor medicale, o măsură în curs ce are două obiective: reducerea presiunii de pe UPU. Al doilea obiectiv este acela al redirectionarii al urgențelor de patologie non-covid către spitale care până acum nu au oferit îngrijire pentru urgențe. Așa-numitele spitale de cronici care au resurse.

Al treilea punct este măsură concentrării tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este exigență momentului: îngrijirea pacienților cu covid19. Asta ar putea să însemne amânarea unor operații elective, ar putea să însemne că anumite spitale sau secții ori resurse umane să fie concentrate către tratamentul pacienților covid19″, a declarat Vlad Voiculescu.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.