Cine este Florin Cîțu? Cine este Prim-Ministrul României?

Născut pe 1 aprilie 1972, Florin Cîțu este senator PNL din 2016. El a fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atac speculativ pe leu din 2008. Atac în urma căruia toți trezorierii băncilor care au participat au fost indepărtați, inclusiv Florin Cîțu.
Din CV-ul său înțelegem că s-a alăturat echipei ING Bank la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare. El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). În perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.
A preluat Ministerul Finanțelor (în noiembrie 2019) cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB (atât era la finalul lunii octombrie) și a încheiat anul trecut cu 4,58% pe cash. El a menționat atunci facturi neplătite din anii trecuți și a vorbit frecvent despre rambursări de TVA.
La scurt timp după preluarea mandatului, a încercat să schimbe două persoane din conducerea CEC Bank, dar pare că BNR nu a acceptat, având în vedere că au rămas în Consiliul de Administrație. În final a reușit să o numească ca președinte CA pe șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, care era membru. De asemenea, nu a schimbat-o pe Călugăreanu de la ANAF, aceasta păstrându-și funcția dată în timpul mandatului fostului ministru Eugen Teodorovici.
De asemenea, de-a lungul ultimului an a prezentat bucăți dintr-un[ document confidențial al fostului Guvern despre care a spus că prevede, printre altele, prorogarea creșterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021](https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24275402…), precum reducerea cu 30% a personalului bugetar, reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor și cheltuielilor județene etc. La un moment dat, a decis publicarea documentului și s-a constatat că era o notă de informare a unei delegații care a mers în SUA și informa asupra discuțiilor avute acolo. Singuru lucru cât de cât real fiind legat de posibilitatea de a nu fi crescute pensiile cu 40%. De fapt, era vorba de o propunere a celor care au fost în delegație.
Venind pandemia, pe partea de măsuri ce țin de buget a promovat unele măsuri lucrate de specialiștii MFP și așteptate de mediul de afaceri și persoane fizice, precum IMM Invest și amânarea ratelor la credite, rambursarea TVA cu control ulterior, amânarea plății taxelor (termenul fiind prorogat de câteva ori) și procedura de eșalonare simplificată.
În timpul mandatului său, agențiile de rating au păstrat ratingul României, dar au modificat perspectiva la negativă, fiind un semnal de alarma tras de acestea în principal în privința majorării punctului de pensie cu 40%. De precizat că bugetul pe 2020 a fost construit de Florin Cîțu conținând această creștere. Între timp, odată cu cea de-a doua rectificare, pensiile au crescut cu 14%. Agențiile de rating nu ne-au retrogradat la junk, un lucru bun, iar perspectiva a rămas tot negativă.
sursa: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24275402-ministerul-finantelor-facut-public-document-care-contrazice-aproape-complet-postare-lui-florin-citu-din-25-iunie-singur-lucru-din-toata-postarea-fost-adevarat.htm?fbclid=IwAR1k_vpwq0fTxNEjLOdd4ltPlLe2XGlqu-U9xV1IIgFiHNchLVex5c7QPG8

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.