Ciucă, mincinosul subvențiilor. Guvernul României datorează deja 2 miliarde de euro furnizorilor de energie electrică pentru subvențiile promise în noiembrie 2021. Nu sunt bani, și “factura” crește cu 250 de milioane de euro pe lună

Râde lumea pe interneți despre cei 50 de bani ai premierului Nick Ciucă, dați ca subvenție la litrul de benzină. Râde lumea de se sparge: ba că e vorba de un bănuț, ba că nici pentru un pachet de bomboane agricole nu ajung.

Problema „e” mai multe: subvenția e cam ilegală. Dar asta e cea mai mică problemă. Plus: nu sunt bani, oricum.

Ciucă ascunde un secret imens sub costumașul ăla cu urmă de umerașe pe care îl poartă. Guvernul nu e la prima subvenție de acest gen. Puțini sunt cei care își mai aduc aminte că, în octombrie 2021, guvernul de atunci, dar care avea pe portofoliu același ministru, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a decis subvenționarea energiei electrice. Ia să citim ce zicea nea Popescu la acea vreme:

„Oamenii nu trebuie să facă nimic, pentru că furnizorii vor face demersurile necesare prin intermediul administrațiilor fiscale pentru a primi banii de la Guvern„.

Haha, ce credeți că s-a întâmplat?

S-a întâmplat că cei din lista următoare de furnizori de energie electrică au fost oarecum obligați să se supună deciziei și să accepte subvenția, căci Popescu a zis că nici vorba de plafonare. Dacă va uitați cu atenție, discutăm nu numai de companii românești, ci și de multinaționale grele de tot. Stați să vedeți ce am descoperit.

 

1  A Energy Ind SRL

2  Aderro G.P. Energy SRL

3  AIK Energy Romania SRL

4  Alro SA

5  Anchor Grup SA

6  Axpo Energy Romania SRL

7  Conarg Real Estate SRL

8  Crest Energy SRL

9 Cotroceni Park SA

10 EFT Furnizare SRL

11 Egger Romania SRL

12 Electric Planners SRL

13 Electrificare CFR SRL

14 Electrocarbon SA

15 Electromagnetica SA

16 Elsid SA

17 Energia Gas & Power SRL

18 Energiataverde.RO Furnizare SRL

19 Energy Distribution Services SRL

20 Energy Core Development SRL

21 Energy Grid SRL

22 Energy Trade Activ SRL

23 Engie România SA

24 Entrex Services SRL

25 Evobits Information Technology SRL

26 Getica95ComSRL

27 Grenerg SRL

28 Hermes Energy International SRL

29 ICCO Energ SRL

30 ICPE Electrocond Technologies SA

31 Industrial Energy SA

32 Liberty Galați SA

33 Luxten LC SA

34 Mazarine Energy Romania SRL

35 MET Romania Energy SA

36 MVM Future Technology SRL

37 Next Energy Parteners SRL

38 Nova Power&Gas SRL

39 Photovoltaic Green Project SRL

40 Plenerg SRL

41 QMB Energ SRL

43 RES Energy Solutions SA

44 Restart Energy One SRL

45 Romelectro SA

46 Stock Energy SRL

47 Sun Wave Energy SRL

48 Transenergo Com SA

49 Transformer Energy Supply SRL

50 Uzinsider General Contractor SA

51 Veolia Energie România SA

52 Werk Energy SRL

 

Ei bine, deși Guvernul României și-a asumat aceste subvenții în noiembrie 2021, a „uitat” să achite sumele aferente către furnizorii de energie electrică din România. A uitat cam 8 luni. S-au făcut la început niște plăți infime, apoi pauză totală. Explicația unui funcționar din ministerul Energiei, care ne-a vorbit sub anonimat:

„Nu sunt bani, n-au fost bani… Ce să vă zic, e scandal mare. S-au strâns cam două miliarde de euro și fiecare lună care trece adună la suma asta încă un sfert de miliard de euro. La ANRE se știe de situație, la noi, la minister, la fel. Sunt presiuni mari să se plătească, ceea ce e corect, căci Statul a promis, dar nu văd acum vreo soluție rapidă. Toți furnizorii de energie sunt nervoși, vă dați seama ce presiuni avem, căci discutăm și de multinaționale cu greutate, care au și pârghii…”, ne-a declarat sursă.

Un furnizor de nivel mediu din piață ni s-a plâns și el despre „situație”.

„Vreau să rămân anonim, fiindcă noi suntem mici, nu avem anvergura multinaționalelor, și nu am chef să se răzbune guvernanții pe noi. Dacă nu se fac plățile în următoarea lună, întreg sistemul de furnizori se duceîn faliment. În astea 8 luni, nu numai noi, ci și cei mai mari am rupt ușile băncilor ca să putem supraviețui. Se dovedește încă o dată că Statul Român nu își ține promisiunile. Ce se întâmplă dacă nu plătesc? Zeci de furnizori vor intenta procese împotriva Guvernului, dar le vor câștigă mult prea târziu, când piața va fi moartă. Problema e că nimeni dintre oficiali nu ne propune nimic: eșalonări sau compensări cu taxe și impozite… măcar să vedem ceva…”, ne-a declarat un actor din piață de furnizare de energie.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.