Contre în Guvern, pe tema majorării salariilor polițiștilor

După ce au fost anunțați, oficial, că vor primi doar un sfert din sfertul datorat în 2021, din majorarea de salariu, un proiect de ordonanță existent doar într-un comunicat de presă al ministrului Apărării, Vasile Dîncu, a schimbat totul. Astfel, polițiștii ar putea primi, în iulie, o majorare de 600 de lei net la salariu. În ciuda comunicatului oficial, proiectul nu a apărut nicăieri, iar premierul Nicolae Ciucă i-a negat existența.

Polițiștii ar putea primi, din iulie, 600 de lei în plus la salariu, ceea ce ar însemna aplicarea, aproape integrală, a Legii 153/2017. Scăzând banii din norma de echipament, care vor dispărea tot din iulie, angajații MAI ar putea avea salarii mai mari cu 350 de lei, potrivit Național.ro. Sindicaliștii din sistem și-au exprimat speranța ca măsura anunțată să nu fie o diversiune sau un joc politic.

”Pentru noi este o nebuloasă acest proiect, dar sperăm să nu fie doar așa, un joc politic, pe care l-am mai văzut de-a lungul timpului, de genul -eu vreau, dar nu vrea ăla. Ne-am cam săturat de chestia asta și vrem să credem că este o discuție serioasă și că acest proiect a fost discutat cu premierul Nicolae Ciucă, dar și în cadrul coaliției. În opinia mea, nu cred că domnul Dâncu a ieșit cu un proiect de ordonanță de urgență fără să aibă acceptul prim-ministrului, mai ales că acesta a fost și ministrul Apărării și, cu siguranță, are colegi care l-au informat. De asemenea, vreau să cred că domnul Dîncu a avut o discuție și cu Marcel Ciolacu, pentru că fac parte din același partid. Propunerea respectivă nu face altceva decât să dea, cu întârziere, drepturile care trebuiau date de atâta timp, din 2021 și 2022”, a declarat, pentru Național.ro, Marius Ionescu, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Potrivit sursei citate, propunerea lui Vasile Dâncu este ca, de la 1 iulie, să se aplice legislația de salarizare în ceea ce privește anexa 6, dar doar pe partea de salariu de funcție, nu și pe sporuri. Mai exact, se vor acorda un sfert din majorarea care ar fi trebuit dată la începutul lui 2021, adică 300 de lei, și celălalt sfert care trebuia acordat anul acesta, tot 300 de lei.

În fapt, proiectul de ordonanță se adresa, în primul rând, angajaților MApN, și doar prin extensie cuprindea și ordinea publică.

Potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Apărării Naționale, Vasile Dâncu ar fi semnat un proiect de ordonanță de urgență prin care se propune actualizarea și îmbunătățirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din MApN și din celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlaltor armate din țările membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent și prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanța misiunilor  pe care acești oameni le au. Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră și personalului civil din Armata  României și din întregul sistem național de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acționăm acum”, anunța săptămâna trecută ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

Sindicaliștii din MAI susțin că există multe alte drepturi din legislația de salarizare care sunt înghețate la nivelul anilor anteriori. De exemplu, chiria este înghețată la nivelul lui 2009, iar alte drepturi sunt înghețate la nivelul anilor 2018 și 2020.

”Un polițist de frontieră care vine și lucrează la Aeroportul Otopeni primește 350 de lei bani de chirie, iar el plătește chiria 2.000 de lei, adică mai mult de jumătate din salariu, de aceea nu vrea să stea niciun polițist în Aeroportul Otopeni. Din estimările noastre, aproape 40% dintre polițiști primesc bani de chirie, pentru că nu locuiesc în localitatea în care își desfășoară activitatea. Mai mult, polițiștii care stau cu părinții și își întemeiază, ulterior, o familie, mutându-se într-un apartament cu chirie, nu mai beneficiază de bani de chirie de la MAI, atât atât de pervers este făcută legislația”, a declarat, pentru Național.ro, vicepreședintele SNPPC, Marius Ionescu.

Sursa: Național.ro

Știre preluata de la 7Media.ro

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.