Corneliu Vlad: Mesajul istoric dur, dar argumentat, al președintelui Putin

Corneliu VLAD

Mesajul președintelui Putin din 21 septembrie 2022 este una dintre cele mai grave și mai dramatice adresări publice a unui lider mondial de după încheierea celui de-al doilea război mondial.

Mesajul are inflexiuni istorice, aminteste de discursul din 3 iulie 1941 al lui Stalin care se adresa cu cuvintele: “Tovarăși! Cetăţeni! Frați și surori! Soldații armatei și marinei noastre!”

Președintele Putin vorbește la fel de apropiat dar și de mobilizator, “tuturor cetățenii țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și naționalități, poporului marii noastre Patrii, tuturor celor uniți de marea Rusie istorică, soldaților și ofițerilor, voluntarilor care acum luptă pe linia frontului, sunt în posturi de luptă, fraților și surorilor noștri – locuitori ai Republicilor Populare Donețk și Lugansk, ai regiunilor Herson și Zaporojie și ai altor zone eliberate de regimul neo-nazist”.

Stalin se adresa poporului sovietic. Putin se adresează “tuturor celor uniți de marea Rusie istorică”.

Stalin se adresa unei țări agresate. Putin avertizează că Rusia se află în pragul unui pericol asemănător.

Liderul de la Kremlin afirmă clar și răspicat că Rusia este angajată într-un război existențial, pentru că miza confruntării este însăși supraviețuirea ei ca stat. Scopul acestui război, afirmă președintele Putin, “este de a slăbi, de a dezbina și, în cele din urmă, de a ne distruge țara”.

Mai mult, “Rusia însăși (…) trebuie să se dezintegreze în multe regiuni și zone care s-ar detesta până la moarte una pe cealaltă”. Neted spus, un război civil care să facă din vastul teritoriu al acestei superputeri un infern.

Inamicul, deși nu i se spune așa în mesaj, este Occidentul, care “a depășit toate limitele posibile”. Sau, mai precis spus, “o parte din elitele occidentale, care se străduiesc cu toată puterea lor să-și mențină dominația, iar pentru aceasta încearcă să blocheze, să suprime orice centre suverane și independente de dezvoltare”.

Dezmembrarea și dispariția Rusiei, detaliază președintele Putin, este planificată de mult timp. Prin încurajarea bandelor de teroriști internaționali din Caucaz, prin promovarea infrastructurii ofensive a NATO aproape de granițele Rusiei, prin “rusofobie totală”, prin transformarea Ucrainei într-un “cap de pod anti-rus” și transformarea poporului ucrainean în carne de tun, “prin genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască puterea” de la Kiev.

Toate acestea, justifică președintele Putin, au determinat Rusia să declanșeze operațiunea militară preventivă, pentru eliberarea Donbassului și a unor teritorii semnificative din regiunile Herson și Zaporojie, dar evitând un atac frontal care ar fi dus la pierderi grele.

Regimul de represiune împotriva propriilor cetățeni și politica de intimidare, teroare și violență a regimului de la Kiev a determinat Parlamentele Republicilor Populare din Donbass și Administrațiile militar-civile ale regiunilor Herson și Zaporojie să organizeze referendumuri privind viitorul acestor teritorii și au cerut Rusiei să le susțina în acest sens.

În același timp, Occidentul a înarmat masiv regimul de la Kiev, s-a opus soluționării pașnice a conflictului și a antrenat unități militare la standardele NATO și sub comanda de facto a consilierilor occidentali.

“ Washingtonul, Londra, Bruxelles-ul împing direct Kievul la acțiuni militare pe teritoriul nostru –  afirmă liderul de la Kremlin. Fără să se sfiască, ei spun că Rusia trebuie înfrântă cu toate mijloacele pe câmpul de luptă, pentru ca, ulterior, să fie privată de orice fel de suveranitate, politică, economică, culturală, cu jefuirea totală a țării noastre”.

În plus, “se merge și pe șantaj nuclear. Este vorba nu doar despre atacuri asupra Centralei nucleare Zaporojie, atacuri încurajate de Occident, ceea ce amenință cu o catastrofă nucleară, dar și despre afirmațiile unor înalți reprezentanți ai principalelor state NATO privind posibilitatea și admisibilitatea folosirii de arme de distrugere în masă – arma nucleară – împotriva Rusiei”.

În aceasta situație, Moscova a decis mobilizarea parțiala în Federația Rusă, “iar în condițiile în care integritatea teritorială a țării noastre va fi amenințată, pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru, noi, firește vom folosi toate mijloace aflate la dispoziția noastră”, inclusiv arma nucleară, a pus în gardă liderul Federației Ruse.

Mesajul grav al președintelui Rusiei este echivalent cu gravitatea atinsă de criza ucraineană. Confruntarea între Rusia și Occidentul colectiv riscă tot mai mult să devină una directă.

S-ar putea merge în săgeată la un război între Rusia și NATO, dacă – atenție! –  toate statele NATO ar face un asemenea pas necugetat. Nu mai e vorba de o operațiune militara specială și de un masiv ajutor occidental furnizat Kievului în cele mai diferite forme, de la armament la informații, așa cum a fost până acum.

Iar întrebarea este până unde va merge acest curs periculos.

Mesajul lui Puțin trebuie privit cu toată responsabilitatea. El este mult mai dur dar și mai rațional decât schimburile de replici Hrușciov-Kennedy în timpul crizei cubaneze sau discursul lui Bush după 11 septembrie.

Însă faptul că factori responsabili de la Washington și Londra au reacționat prompt, și au avertizat că mesajul președintelui rus trebuie luat în serios este prima licărire de speranță că luciditatea nu a dispărut complet în marile cancelarii ale lumii.

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.