Criză dramatică în rândul cadrelor medicale! OMS: ” 9 din 10 asistente și-au declarat intenția de a renunța la locul de muncă!”

Criză dramatică în rândul cadrelor medicale! OMS: ” 9 din 10 asistente și-au declarat intenția de a renunța la locul de muncă!”

Conform unui raport regional publicat de OMS/Europa avertizează statele în legătură cu „bomba cu ceas” care amenință sistemele de sănătate din Europa și Asia Centrală: scăderea drastică a personalului medical!

În condițiile în care regiunea se confruntă cu o populație ce îmbătrânește rapid și cu îmbătrânirea forței de muncă din domeniul sănătății, o înmulțire a bolilor cronice și a efectelor pandemiei de COVID-19, raportul atrage atenția asupra colapsului iminent în domenii cheie ale sistemelor de sănătate, în lipsa unor acțiuni politice rapide și concrete care să abordeze în primul rând problema forței de muncă din domeniu.

„Pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să accentueze presiunile asupra asistenței medicale, ducând la stres, epuizare și violență îndreptată împotriva lucrătorilor, dintre care mulți și-au părăsit locul de muncă.

În timpul primului val al pandemiei din primăvara anului 2020, regiunea a înregistrat o creștere uluitoare, cu 62%, a absențelor lucrătorilor din domeniul sănătății.

O creștere a problemelor de sănătate mintală în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a fost raportată în aproape toate țările din regiune, iar în unele țări, peste 80% dintre asistente au raportat o formă de suferință psihologică legată de pandemie.

În plus, OMS/Europa a primit rapoarte conform cărora 9 din 10 asistente și-au declarat intenția de a renunța la locul de muncă”, arată OMS într-un comunicat în care prezintă Declarația de la București și în care atrage atenția că această „Criză a forței de muncă din domeniul sănătății din Europa nu mai este o amenințare ce se profilează – este aici și acum”!

Raportul a evidențiat că în 13 din cele 44 de țări cuprinse în analiză, 40% dintre medici au deja cel puțin 55 de ani, ceea ce înseamnă că se vor pensiona, în următorii 10 ani, urmând a fi înlocuiți de promoții insuficiente de profesioniști.

În pofida numărului istoric ridicat de lucrători din domeniul sănătății, sistemele naționale de sănătate din regiunea Europa se luptă să țină pasul cu cererea în creștere pentru asistență medicală, noile promoții fiind insuficiente, chiar dacă au crescut ca număr.

Care sunt lipsurile din sistemul de sănătate

Raportul biroului regional al OMS identifică provocările cu care se confruntă sistemele de sănătate, inclusiv lipsuri:

distribuție inegală, insuficiență în dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru abordarea nevoilor de îngrijire, absența digitalizării și a noilor tehnologii.

Resursa umană este îmbătrânită, iar piețele de muncă se schimbă, fiind caracterizate de o mobilitate crescută a forței de muncă și imigrație. Unor țări le este foarte dificil să atragă și să mențină persoane tinere în domeniul sănătății.

Astfel că se solicită îmbunătățirea ofertei de lucrători sanitari și de îngrijire. O mai bună planificare strategică a forței de muncă pentru sănătate și îngrijire, prin:

  • Luarea în considerare a dinamicii pieței forței de muncă din domeniul sănătății prin promovarea mai multor acțiuni interguvernamentale și intersectoriale, inclusiv colaborarea cu ministerele de finanțe și educație pentru a sprijini oferta viitoare de lucrători din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirii și asigurarea implicării părților interesate în toate politicile;

  • Consolidarea sistemelor de informare a forței de muncă din domeniul sănătății și asigurarea faptului că cercetarea și datele sunt utilizate pentru a sprijini elaborarea politicilor;

  • Recunoașterea faptului că femeile efectuează majoritatea activităților de sănătate plătite sau neplătite înmajoritatea țărilor și că trebuie luate măsuri specifice pentru a elimina inegalitățile de gen.

  • Investiții publice crescute și mai inteligente în educația, dezvoltarea forței de muncă și protecție.

    15.000 de medici au plecat din România

    Din fericire pentru noi, România a crescut substanțial numărul de medici, în ultimii cinci ani, după cum declara ministrul Alexandru Rafila” (…) Accesul la servicii de sănătate este în mod evident condiţionat de existenţa furnizorilor de servicii medicale, adică a profesioniştilor din sănătate, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţi medicali. (…)

    În ultimii cinci ani am avut o creştere a numărului de medici, ceea ce ne-a apropiat de media europeană. Avem în momentul de faţă 346 de medici la 100.000 de locuitori, dar acest lucru nu este suficient, pentru că ne aflăm şi în faţa a două alte provocări. Una este legată de repartiţia teritorială a acestor medici şi, implicit, asistenţi medicali, iar cea de-a doua provocare este legată de faptul că în România am avut o perioadă lungă, care sperăm să se fi încheiat, când peste 10.000, probabil 15.000 de medici din România au emigrat în general în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite şi Canada”, a  precizat ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila.

    Ce se întâmplă la Giurgiu

    În ceea ce privește orașul și județul Giurgiu, după o perioadă lungă în care ne-am confruntat cu o lipsă critică de personal medical, în care pacienții erau obligați să meargă la  spitale din București, sau erau trimiși în privinșa cazurilor grave, de câțiva ani lucrurile s-au schimbat.

    Datorită  inveestițiilor făcute în Spitalul județean de Urgență Giurgiu, dotarea acestuia și totodată interesul manifestat de reprezentanții clasei politice, a dus la transfrămări majore în sistemul de sănătate giurgiuvean, care a devenit mai atractiv pentrru personalul medical.

    Astfel că la acest moment mai sunt doar câteva sectoare ce ar trebui acoperite cu medici și cadre de specialitate, ce probabil vor veni odată cu ridicarea unui nou spital, proiect deja anunțat și cu darea în folosință a câtorva secții de specialitate, aflate la momentul acesta în faza lor finală.

(Surse: CursdeGuvernare)

Conform unui raport regional publicat de OMS/Europa avertizează statele în legătură cu „bomba cu ceas” care amenință sistemele de sănătate din Europa și Asia Centrală: scăderea drastică a personalului medical! În condițiile în care regiunea se confruntă cu o populație ce îmbătrânește rapid și cu îmbătrânirea forței de muncă din domeniul sănătății, o înmulțire a […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/criza-dramatica-in-randul-cadrelor-medicale-oms-9-din-10-asistente-si-au-declarat-intentia-de-a-renunta-la-locul-de-munca/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=criza-dramatica-in-randul-cadrelor-medicale-oms-9-din-10-asistente-si-au-declarat-intentia-de-a-renunta-la-locul-de-munca
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 26 martie 2023 13:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.