Criza ucraineană: Marea Britanie va trimite 350 de soldaţi suplimentari în Polonia / Germania trimite și ea alți 350 de militari în Lituania / Mai mulţi oficiali americani, în vizită în Europa pentru a coordona potenţialele sancţiuni împotriva Rusiei

Marea Britanie va trimite 350 de soldaţi suplimentari în Polonia pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în privinţa Ucrainei, a anunţat luni ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Anul trecut, Londra a trimis deja 100 de soldaţi în Polonia pentru a o ajuta în criza migraţiei de la graniţa cu Belarus, scriu agențiile AFP, Reuters și Agerpres.

Este vorba „de a arăta că putem să lucrăm împreună şi de a transmite un semnal clar că Marea Britanie este alături de Polonia”, a spus Ben Wallace într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez, Mariusz Blaszczak.

Aceşti militari vor lucra în cooperare cu armata poloneză pentru „a întări securitatea, în special în ceea ce priveşte ameninţările de la frontieră”, a precizat ministrul polonez.

Ministrul britanic al Apărării a subliniat totodată caracterul defensiv al Alianţei Nord-Atlantice şi a spus că o agresiune rusă în Ucraina ar fi contraproductivă pentru Moscova, în măsura în care ea va duce „la mai mult NATO, adică exact ce nu îşi doreşte preşedintele Putin”.

Și Germania anunţă că va trimite 350 de soldaţi suplimentari în Lituania

Germania va trimite 350 de soldaţi suplimentari în Lituania, în cadrul unei operaţiuni a NATO, în contextul tensiunilor între Rusia şi Ucraina, a anunţat la rândul său, luni, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Armata germană trimite 350 de soldaţi suplimentari grupului de luptă din Lituania”, a declarat Christine Lambrecht în timpul unei deplasări la Münster, în nordul Germaniei, relatează Agerpres. „Vom întări astfel contribuţia noastră în termeni de forţe pe flancul estic al NATO şi vom trimite un semnal clar de determinare aliaţilor noştri”, a adăugat ea, dând asigurări că pe Germania „se poate conta”.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat duminică într-un interviu acordat ARD că Germania este gata să trimită trupe suplimentare în ţările baltice.

Germania conduce o operaţiune a NATO în Lituania, unde au fost desfăşuraţi 500 de soldaţi germani.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusaukas, a apreciat la rândul său că trimiterea acestor trupe suplimentare constituie „un semnal important de atenţie acordată regiunii noastre”. „Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin se gândea să divizeze alianţa dând ultimatumuri, această decizie arată că NATO rămâne o organizaţie bazată pe solidaritate”, a declarat el.

Ministrul lituanian a estimat că este vorba de „o reacţie adecvată la comportamentul Rusiei lângă frontierele Ucrainei şi în Belarus”, adăugând că nu a mai existat „o astfel de concentrare de trupe în timpul perioadei post-sovietice”.

Armata lituaniană a anunţat luni că a ridicat gradul de alertă, înainte de exerciţii militare prevăzute să aibă loc în Belarus, aliatul Rusiei, împreună cu trupe ruse.

Cancelarul Olaf Scholz, criticat în Germania şi în străinătate pentru presupusă complezenţă la adresa Moscovei, se afla luni la Washington, pentru prima sa întrevedere cu preşedintele american Joe Biden. Săptămâna aceasta, el va avea de asemenea întrevederi cu liderii ţărilor baltice şi se va deplasa în Ucraina şi în Rusia săptămâna viitoare.

Oficiali americani, în vizită în Europa pentru a coordona potenţialele sancţiuni împotriva Rusiei

O delegaţie de înalţi oficiali americani se află în Europa în această săptămână pentru a discuta despre coordonarea unor potenţiale sancţiuni şi măsuri de control al exporturilor pe care le-ar putea lua SUA şi aliaţii lor în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, a declarat luni pentru Reuters un oficial al administraţiei de la Washington, citează Agerpres.

Delegaţia, care include oficiali ai Trezoreriei, Departamentului de Stat şi Departamentului Comerţului, se va deplasa în Marea Britanie, Franţa, Belgia şi Germania pentru a se întâlni cu oficiali locali, a mai spus sursa citată, în contextul în care SUA pregătesc acţiuni punitive împotriva Rusiei dacă armata acesteia va intra în Ucraina.

Rusia a desfăşurat peste 100.000 de soldaţi la frontiera sa cu Ucraina, dar neagă că ar pregăti o invazie.

În afară de discuţiile despre ce acţiuni ar trebui luate ca răspuns la o invazie, oficialii se vor concentra şi asupra modului în care vor putea lua ţările astfel de măsuri, inclusiv ce instituţii ar fi implicate şi dacă este nevoie de adoptarea de noi legi, a precizat oficialul american.

Din delegaţie fac parte asistentul secretarului Departamentului Trezoreriei pentru finanţarea terorismului şi infracţiuni financiare, Elizabeth Rosenberg, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului pentru administrarea exporturilor, Thea Kendler, şi asistentul adjunct al secretarului Departamentului de Stat din Biroul pentru afaceri europene şi euroasiatice, Molly Montgomery.

Consilierul de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a atras atenţia duminică asupra faptului că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona un atac asupra Ucrainei în câteva zile sau săptămâni.

SUA şi aliaţii lor au ameninţat cu sancţiuni economice ample împotriva Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina. Acestea ar putea include sancţiuni financiare, dar şi măsuri privind controlul exporturilor.

Duminică, adjunctul secretarului Departamentului Trezoreriei din SUA, Wally Adeyemo, a spus că orice sancţiuni i-ar lovi puternic pe Putin şi elitele ruse dată fiind dependenţa lor de Europa, care este cel mai mare partener economic al Rusiei, şi de dolarul american.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.