Cu ce se mai ”glumește” on-line: statul pregătește reintroducerea armatei obligatorii, iar rezerviștii vor fi trimiși să lupte în Ucraina!

Ministerul Apărării Naționale transmite că pe rețelele de socializare este distribuită o informație falsă, conform căreia “MApN și autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviștilor militari, care să fie trimiși să lupte în Ucraina”.

Potrivit unui comunicat al MApN, recent, în spaţiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistenţă Medicală şi Programe de Sănătate al DSP Bucureşti către medicii de familie din Capitală ar fi „dovada” atragerii României în războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina.

Aceste aşa-zise ‘dovezi’ nu au nicio legătură cu realitatea”, se precizează în comunicat. Adresa din facsimil reprezintă o procedură de rutină.

Situații statistice, transmise anual către centrele militare

Direcţiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale şi judeţene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu bărbaţii între 18 şi 35 ani, care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar, menţionează MApN.

„Justificarea nevoii de transmitere a acestor situaţii statistice poate fi uşor înţeleasă: Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007”, arată sursa citată.

Ministerul Apărării precizează că a comunicat „în repetate rânduri” că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluţii de recrutare a rezerviştilor pe bază de voluntariat.

Revenirea la serviciul militar obligatoriu şi, în consecinţă, la desfăşurarea proceselor de recrutare pentru cetăţenii încorporabili se face în condiţiile aceleiaşi legi, care prevede că: „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii”.

Proces pregătit ca în multe alte ţări, din timp de pace

„Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetăţenilor care îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi încorporaţi va avea loc doar în situaţia în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu”, subliniază MApN.

Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte ţări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activităţile pe care autorităţile competente din România sunt obligate să le desfăşoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, Capitolul III, Evidenţa militară (art. 40-53). Articolul 47 stabileşte:

„Direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”. (www.stiripesurse.ro)

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.