Cum poate fi resuscitată campania de vaccinare anti-COVID

Reţeaua medicilor de familie este singura cu experienţă în vaccinare anterioară pandemiei, în cabinete. Infrastructură de păstrare a vaccinului în cabinete există, însă nu pentru cele cu ARN mesager care au nevoie de -70 de grade Celsius. Circa 3.000 de medici şi-au declarat disponibilitatea de a se implica, a mai spus Gindrovel Dumitra. 

”În momentul în care vom satura această zonă la cerere, când vom trece la pacientul acela care aşteaptă să-l împingă cineva de la spate este să am vaccinul în cabinet. De ce? Pentru ca, în momentul în care vine să-şi ia reţeta lunară pentru hipertensiune sau altceva, îl întreb: nu ai vrea să te vaccinezi? Şi atunci îi culeg pe care care vor spune: ba da, dar n-am avut timp. În acest fel vom mai creşte cu un 20% proporţia de vaccinare”, a apreciat acesta.

Vaccinul trebuie să ajungă în cabinete

Chiar şi aşa încă, lucrurile nu vor fi tocmai uşoare. Şi asta pentru că un rău major a fost deja făcut. ”S-a vorbit foarte mult despre efectele secundare ale unui vaccin. Sigur că trebuie vorbit şi despre asta, dar, în momentul în care vorbeşti numai de efecte secundare, se creează în populaţie percepţia că vorbim de un vaccin numai cu efecte secundare”, punctează medicul de familie. 

Aşa că medicilor de familie nu le rămâne decât să comunice beneficiile vaccinării la nivel individual. ”Fiecare medic de familie va trebui să discute de la om la om cu pacienţii pe care-i are pe listă. În momentul în care va fi disponibil vaccinul care va putea fi păstrat în cabinetele noastre, da, ne vom implica şi în vaccinare”, a adăugat dr. Gindrovel Dumitra. 

Specialistul mai spune că, în acest moment, breasla lucrează la un kit de comunicare adresat nu neapărat profesioniştilor din sănătate, cât persoanelor influente dintr-o comunitate:  ”Apoi, va urma o perioadă de ”luptă corp la corp”, în fapt o companie ”corp la corp” în care orice profesionist, că e medic de familie, că este de specialitate, că e primar sau orice altceva, va trebui să stea de vorbă cu fiecare persoană în parte, astfel încât aceasta să decidă la un moment dat să se înscrie pe listă şi mai departe să se vaccineze. Trebuie să găsim acele mijloace care să-i împingă pe oameni mai întâi din zona de decizie, către zona de acţiune, pentru că mulţi vor să se lase de fumat, dar nu ştiu cum”, exemplifică Gindrovel Dumitra. ”Şi, în final, să încercăm să-i convingem pe reticenţi să-şi schime opinia”, subliniază medicul de familie.

„Mă uit cu jind la Israel şi la Marea Britanie”

Dr. Dumitra mai spune că se uită ”cu jind la Israel şi la Marea Britanie, două state au relaxat măsurile de restricţie după ce au vaccinat masiv: ”Marea Britanie a aplicat un principiu pe care noi nu-l înţelegem. Este vorba despre beneficiul colectiv în detrimentul beneficiului individual. Noi ne aflăm într-o perioadă de tranziţie: înainte de 1989 am avut şi noi acest principiu poate paroxistic în care te interesa mai mult colectivitatea decât individul. Ei bine, pe măsură ce am învăţat democraţia şi au apărut drepturile omului, acum suntem la extrema cealaltă – într-o zonă în care contează mai mult drepturile individului decât beneficiul colectivităţii. Şi acum ne întrebăm dacă merită să suport eu nişte reacţii adverse pentru ca să ajungem în final la imunitate colectivă? Toate întrebările pe care le vedeţi în acest moment  în spaţiul media se referă la aşa-zisele nenocorici individuale”.

Nici Israelul şi nici Marea Britanie nu a trecut prin aceste fluctuaţii prin care trecem noi, de la un capăt la altul şi invers, mai spune medicul. ”La ei este vorba despre o percepţie stabilă, pe de o parte de o încredere în autorităţi şi în autoritatea medicală, iar pe de altă parte, vorbim despre o percepţie corectă a rolului individului în colectivitate. Percepţie pe care probabil noi o vom căpăta peste câteva decenii”, conchide dr. Gindrovel Dumitra.

„Într-o zi am vacinat doar 12 persoane din 84”

Dr. Irina Franciuc, medic de familie la Suceava, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, apreciază că intenţia de a implica şi medicii de familie în campania de vaccinare vine cam târziu. ”Iniţiativa vine într-un moment în care, în unele regiuni geografice a înregistrat o stagnare. Cei care doreau să se vaccineze s-au vaccinat, au rămas antivacciniştii şi scepticii. Mass media şi-a dat tot concursul ca să pună piedici la această campanie de vaccinare. Toate buletinele de ştiri încep mereu cu efectele secundare, câţi au murit, ceea ce a crescut foarte tare scepticismul celor care urmează să se vaccineze şi care au devenit în majoritate cauze pierdute. Pentru noi, medicii de familie, munca este sisifică. Eu lucrez într-un centru de vaccinare Pfizer şi într-o zi am imunizat 12 persoane dintr-o listă de locuri de 84. Nu vreţi să ştiţi câte telefoane am dat în ultimele zile la cei care erau programaţi să se vaccineze”, detaliază medicul. 

Medicul mai spune că ştirea reflectată în media cum că actorul Alexandru Arşinel şi soţia sa s-au infectat cu COVID-19, chiar dacă au fost vaccinaţi, difuzată în prime-time, a fost nevoit să explice de ce este nevoie să te vaccinezi dacă tot te îmbolnăveşti. ”În mintea unui om cu şcoală puţină e foarte complicat să-l mai determini să se vaccineze. Ca această campanie să aibă succes iar noi să ajungem să ne  vaccinăm în vară 10 milioane – ceea ce este o utopie la modull la care arată aderenţa la vaccinare la ora asta –  toată lumea trebuie să moduleze informaţia care trebuie să ajungă la populaţia care – trebuie să recunoaştem, trei sferturi este analfabetă funcţional –  astfel încât oamenii aceştia să înţeleagă că trebuie să se imunizeze. Dacă vrem să ieşim din pandemie. Dacă nu, o să ne mai chinuim un an, doi, trei. Cât va fi să fie. Cel mai trist lucru ştiţi care este?  Populaţia 65 plus – cea mai vulnerabilă, cu cele mai multe comorbidităţi – nu se vaccinează. Nu vă uitaţi la marile oraşe! Acolo situaţia e alta, dar trebuie privită ţara întreagă, cu micul urban şi cu ruralul. Acolo e buba cea mare”, subliniază dr. Franciuc.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.