Cum se scrie corect: topogan sau tobogan?

Zonele cu topogane/tobogane pentru copii sunt printre cele mai îndrăgite atunci când vine vorba de locuri de joacă, aceste echipamente fiind printre cele mai folosite pentru a-i distra pe prichindei. Ce poate fi mai frumos pentru ei decât să aluneci de sus în jos și chiar să prinzi puțină viteză până ce piciorușele fac „buf“ pe pământ? Totuși, deși le știm și le folosim „de când lumea“, încă există persoane care nu știu să scrie și să pronunțe corect acest cuvânt. Tu cum spui: topogan sau tobogan?

Cum se scrie corect: topogan sau tobogan?

Una dintre marile dileme ale vorbitorilor de limba română este aceasta: topogan sau tobogan? Cu toate că ne place să credem că ne-am emancipat, foarte mulți dintre noi încă pronunță greșit acest substantiv neutru. Am putea spune chiar că plăcerea tuturor copiilor reprezintă problema lingviștilor și a iubitorilor de limba română.

Problema topogan versus tobogan s-a discutat și încă se mai discută, pentru că încă există confuzii legate de forma corectă a construcției care servește ca mijloc de distracție (sportivă). Părerile încă rămân împărțite, motiv pentru care ne-am propus să să lămurim într-o manieră simplă acest lucru. Așadar, topogan sau tobogan?

Ei bine, forma corectă este TOBOGAN, deși, în mod ciudat, varianta topogan este mult mai populară. Acest cuvând provine din franțuzescul tobbogan, deci, prin urmare, vom accepta, cu siguranță, forma de tobogan. Substantivul comun i definește o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de amuzament, mai ales pentru cei copii.

Totuși, ce ne facem cu topogan, care este mult mai utilizat, mai ales în limbajul celor mici? Așa cum se întâmplă de foarte multe ori, majoritatea „are dreptate“/decide. Prin urmare, odată cu apariția celei de-a doua ediții a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (da, da, renumitul DOOM2), a fost acceptată și forma topogan, folosită în peste 90% dintre cazuri. Așadar, începând din anul 2005, putem spune, fără să greșim, și topogan și tobogan.

Subliniem că deși ambele cuvinte sunt acceptate, forma tobogan este cea preferată, forma de topogan fiind cea tolerată.

Citește și: Cele mai mari parcuri din Constanța. 5 zone pline de copii, de primăvara până toamna

Cum se folosește corect acest substantiv?

Indiferent că unii îl numesc topogan, în timp ce alții pronunță corect tobogan, un lucru e cert: acesta este cel mai iubit instrument de joacă inventat vreodată și dedicat copiilor. Acest element nu ar trebui să lipsească din niciun loc de joacă, stând în centrul distracției și jocului. Totuși, iată cum folosim corect cuvântul tobogan.

Ghid pentru supraviețuirea limbii române: topogan sau tobogan?
Ghid pentru supraviețuirea limbii române: topogan sau tobogan?

Exemple: Pentru că era frumos afară, l-am dus pe Andrei în parc să se dea pe tobogan.

Nu știu dacă nu este riscant ca Maria să se dea pe tobogan.

Scurt rezumat

Forma corectă: Tobogan

Forma greşită: Topogan

Tobogan = construcţie în formă de plan înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca uşor şi care serveşte ca mijloc de distracţie sportivă; jgheab înclinat folosit drept mijloc de transport prin alunecare al unor materiale, piese, etc.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.