De ce minerii chinezi de bitcoin preferă statul american Texas

Compania Poolin, cu sediul la Hong Kong, avea a doua cea mai mare reţea de minerit şi tranzacţionare de criptomonede din lume, operând în principal în China continentală, relatează BBC.
Aceasta a trebuit să se reorienteze rapid după interdicţia din mai din China, pentru că fiecare zi pierdută fără minare înseamnă pierdere uriaşă de bani.
Kevin Pan, directorul executiv al Poolin, a luat un zbor spre Texas a doua zi.
Aici a primit imediat o puşcă şi s-a simţit ca acasă de prima dată.
„Nu ni se va întâmpla aici ce am păţit în China”, spune vicepreşedintele companiei, Alejandro De La Torres.
Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, un susţinător al criptomonedelor, a scris cu mândrie pe Twitter în iunie: „Se întâmplă, Texasul va fi un lider în criptomonede”.
În aceeaşi lună, statul american a devenit al doilea după Wyoming care recunoaşte prin legislaţie tranzacţionarea cu criptomonede, deschizând astfel calea pentru aceste afaceri.
Mai multe companii chineze de bitcoin s-au orientat spre Texas datorită stabilităţii şi oportunităţilor de afaceri. BIT Mining, cu sediul la Shenzhen plănuieşte să investească 26 de milioane de dolari pentru a construi un centru de date în stat, în timp ce Bitmain din Beijing se extinde în orăşelul Rockdale din Texas, unde s-a aflat una din cele mai mari exploatări de aluminiu din lume.
„Texanii iau foarte în serios libertatea şi drepturile lor, ca şi noi, minerii de bitcoin”, spune De La Torre.
„Migraţia aduce beneficii SUA în ceea ce priveşte achiziţionarea de talente şi promovarea ecosistemului de inovare”, spune Kevin Desouza, profesor de afaceri la Universitatea de Tehnologie din Queensland, care a făcut cercetări privind politica monetară digitală a Chinei. În schimb, minerii bitcoin au acces la o comunitate înfloritoare şi inovatoare, precum şi la mai multe surse de capital, potrivit lui Desouza.
Texasul are şi avantajul unor preţuri mici la electricitate, datorită reţelei energetice liberalizate care asigură preţuri competitive.
Deşi El Salvador urmează să devină prima ţară care adoptă bitcoinul ca monedă naţională, minerii de bitcoin preferă SUA datorită infrastructurii electrice bine dezvoltate, spune de La Torre.

Dar unii analişti avertizează că „Marea Migraţie Minieră” poate duce la repercusiuni grave, pe măsură ce oraşele şi oraşele se luptă pentru a satisface uriaşul apetit energetic.
În februarie, penele de curent cauzate de o furtună de zăpadă mortală au lăsat milioane de case şi companii din Texas fără energie electrică zile în şir. Peste 200 de persoane au murit. În timpul întreruperii curentului, fermele bitcoin au fost compensate pentru a rămâne offline.
Verificarea mai atentă a companiilor chineze din America poate conduce, de asemenea, la o atenţie sporită asupra acestor noi veniţi în minerit. Texas a adoptat recent o lege care împiedică „actorii străini ostili” să acceseze infrastructura critică, inclusiv reţeaua sa electrică. Noua lege ar fi fost determinată de planul unui miliardar chinez de a construi un parc eolian în sud-vestul Texasului. Criticii susţin că proiectul ar putea fi folosit pentru a intra în reţeaua energetică din Texas şi pentru a aduna informaţii de la o bază militară americană din apropiere.
 Desouza spune că, deşi este puţin probabil ca accesul la reţelele electrice să fie o problemă pentru minerii de bitcoin pe termen scurt, riscul politic este în continuă evoluţie..
Pan a explicat că construcţia unei noi ferme de bitcoin durează până la cinci luni în China, în timp ce în Texas putea dura până la 18 luni. Preţurile globale de transport maritim au explodat, de asemenea, în timpul pandemiei, ceea ce face mult mai scump transportul utilajelor miniere din China către SUA.
În ciuda eforturilor costisitoare şi consumatoare de timp, Pan spune că compania e decisă  să se stabilească în Texas, „Este un pământ gratuit şi o mulţime de bitcoineri sunt aici”, spune el, „aşa că simţim ca la o reuniune de familie”.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.