Despre noua ordine mondială și cinismul SUA. Lavrov a luat cuvântul la Adunarea Generală a ONU

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a luat cuvântul la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Iată principalele declarații, selectate de presa rusă.

Despre securitatea internațională

Situația din domeniul securității internaționale se degradează vertiginos, a declarat șeful diplomației ruse. ”Astăzi se decide problema viitoarei ordini mondiale, un lucru evident pentru orice observator imparțial. Întrebarea este dacă această ordine va fi cu un singur hegemon, care să-i oblige pe toți să trăiască după regulile lui notorii. Sau va fi o lume democratică, justă – o lume fără șantaj și fără intimidarea celor nedoriți, fără neonazism și neocolonialism”, a explicat Lavrov, citat de agenția RIA Novosti.

Potrivit spuselor sale, Rusia a ales cu fermitate a doua variantă și, împreună cu aliații, partenerii și cu cei care-i împărtășesc ideile, îndeamnă să se lucreze la transpunerea ei în viață.

Șeful MAE rus a declarat că, ”în locul unui dialog sincer și în loc să fie căutate compromisuri, ne vedem nevoiți să ne confruntăm cu dezinformare, cu inscenări și provocări grosolane”. ”Linia promovată de Occident subminează încrederea în instituțiile internaționale ca organisme chemate să împace interese, și în dreptul internațional ca o garanție a justeței, dar și în apărarea celor slabi împotriva fărădelegii”, a spus el.

Astfel, Lavrov a îndemnat ONU să-și recâștige reputația de platformă a dezbaterilor cinstite.

”Sunt convins de necesitatea de a proteja ONU, de a curăța organizația mondială de tot ceea ce este conflictual și de ce nu-i este specific, de a-i restitui reputația de platformă pentru dezbateri sincere de găsire a unui echilibru între interesele tuturor statelor membre. Este exact abordarea după care ne ghidăm în promovarea la ONU a inițiativelor noastre”, a spus ministrul.

El a amintit cuvintele fostului Secretar general al ONU, Dag Hammarskjold, care a declarat, la un moment dat, că organizația ”a fost înființată nu pentru a duce omenirea în rai, ci pentru a o salva de iad”.

În opinia lui Lavrov, aceste cuvinte sunt, astăzi, mai actuale ca niciodată, pentru că ”îi îndeamnă pe toți să-și conștientieze responsabilitatea individuală și colectivă pentru crearea condițiilor unei dezvoltări sigure și armonioase a generațiilor viitoare. Pentru asta toți trebuie să dea dovadă de voință politică”.

Șeful diplomației ruse a abordat, de asemenea, problema extinderii componenței Consiliului de Securitate al ONU.

”A vorbi despre țări occidentale incluse suplimentar în Consiliului de Securitate ar fi pur și simplu ridicol din mai multe motive, (…) făcând chiar abstracție de evaluările politice, ce ar aduce nou orice stat occidental în Consiliul de Securitate? Nimic. Acum, ele toate execută indicațiile SUA. Și Germania, și Japonia, care, de asemenea, s-au declarat candidați oficiali”, a explicat el.

În plus, Lavrov a declarat că, în situația actuală, Rusia nu va face primii pași în întâmpinarea unui dialog cu Occidentul. ”Noi nu refuzăm contactele, iar când primim propuneri corespunzătoare, suntem de acord. Dacă partenerii noștri vor să ne întâlnim pe furiș, pentru ca nimeni să nu știe – vă rugăm frumos”, a spus Lavrov. El a adăugat, potrivit agenției TASS, că Rusia este deschisă pentru întâlniri ”pe furiș” cu orice parteneri, fără anunțuri de prisos, dar a subliniat că, în situația actuală, Rusia nu va face primii pași pentru contacte cu partenerii occidentali.

”Să vorbești este întotdeauna mai bine decât să nu vorbești. Dar în situația în care ne aflăm noi acum, Rusia nu va face nici un fel de prim pas”, a subliniat diplomatul.

El a atras atenția că Uniunea Europeană a distrus conctatele cu Rusia încă din 2014. ”Le-am transmis: când veți avea vreun interes, luați legătura cu noi. Dacă și noi vom fi interesați de acel lucru, mai vedem”.

Despre politica SUA

Șeful MAE rus a criticat, de asemenea, acțiunile Statele Unite în privința altor state și a acuzat Washingtonul și pe aliații acestuia că încearcă să ”oprească roata istoriei”.

”Cândva, când și-a proclamat victoria în Războiul rece, Washingtonul aproape că s-a ridicat la rangul de trimis al Domnului pe Pământ, unul care nu are obligații, ci doar drepturi ”sacre” de a acționa cum vrea și unde vrea fără să fie tras la răspundere. Zona acestor acțiuni poate fi declarat orice stat – mai ales dacă el nu a fost în totalitate pe placul stăpânilor autoproclamați ai lumii”, a spus ministrul.

El a declarat că modelul unipolar al dezvoltării mondiale, care a servit intereselor Occidentului, devine de domeniul trecutului.

”Astăzi, formarea statelor suverane gata să-și apere interesele naționale duce la formarea unei arhitecturi multipolare, egale în drepturi, de orientare socială și stabilă. Problema este că procesele politice obiective sunt percepute de Washington și de elitele occidentale care-i sunt total subordonate ca o amenințare la poziția lor de dominație”, a declarat Lavrov.

În opinia lui, Statele Unite încearcă acum să confere ”Doctrinei Monroe” o dimensiune globală, transformând întregul glob pământesc în ”curtea lor din spatele casei”.

”Instrumentul de constrângere a celor care nu sunt de acord îl constituie sancțiunile ilegale unilaterale, folosite de mulți ani prin încălcarea Cartei ONU și care acțiunează ca un instrumnet de șantaj politic”, a spus ministrul.

El a menționat că cinismul acestei practici este evident: restricțiile lovesc în populația civilă, împiedicând accesul la produse de primă necesitate, inclusiv la medicamente, vaccinuri, alimente.

Despre politica UE

Uniunea Europeană devine o entitate dictatorială dură, a declarat Lavrov, comentând afirmația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a amenințat Italia cu măsuri de intervenție dacă alegerile conduc la un anumit rezultat.

”O asemenea aroganță, sentimentul că ți se permite orice, sentimentul de exclusivitate. Numai ei au dreptul de a emite judecăți. Ceea ce a spus von der Leyen despre alegerile din Italia a fost formidabil. Nu îmi amintesc ca vreun alt lider al Uniunii Europene să fi decăzut până la astfel de amenințări”, a subliniat el. Ministrul a atras atenția că unele statele UE, mai precis țările Baltice, au instincte rasiste în privința rușilor.

”După destrămarea Uniunii Sovietice, nici solicitările noastre insistente adresate UE de a pune capăt discrimării rușilor în Letonia și Estonia nu au fost luate în seamă. Iar noi suntem ferm convinși că vecinii noștri occdentali au instincte rasiste în privința Rusiei ca țară, a rușilor ca națiune”, a spus Lavrov.

Despre referendumuri

Occidentul a ajuns la isterie din cauza referendumurilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), precum și din regiunile Zaporojie și Herson, a subliniat șeful diplomației de la Moscova.

”Dar oamenii care trăiesc acolo nu fac, de fapt, decât să reacționeze la ceea ce le-a recomandat, într-un interviu acordat de președintele Zelenski, în august 2021. Atunci, el i-a sfătuit pe toți care se simt ruși, spre binele copiilor și nepoților lor, să plece în Rusia. Și iată cum locuitorii din regiunile menționate asta și fac, luând, în același timp, cu ei pământurile pe care au trăit strămoșii lor de-a lungul secolelor”, a explicat el.

Ministrul a menționat că Rusia va respecta voința exprimată de locuitorii din DNR, LNR, din regiunile Zaporojie și Herson. ”Referendumurile sunt organizate pe baza deciziei organelor locale ale puterii, condițiile de desfășurare au fost publicate, iar pe baza rezultatelor acestor consultări populare, Rusia va respecta, desigur, voința exprimată de oamenii care, ani la rând, au suferit din cauza atrocităților comise de regimul neonazist”, a subliniat ministrul rus de Externe.

Anterior, s-a aflat că procedura de intrare a DNR, LNR, a regiunilor Zaporojie și Herson în componența Rusiei, pe baza rezultatelor referendumurilor, ar putea avea loc la 30 septembrie 2022. Camera inferioară a Parlamentului rus a precizat că se poate vorbi despre așa ceva, ținând cont de rezultatele preliminare ale referendumurilor, precum și de disponibilitatea Rusiei de a le recunoaște. Nu este exclus ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să participe la procedura de includere a noilor teritorii.

Despre criza ucraineană

După cum a precizat șeful MAE, Rusia nu refuză să negocieze cu Ucraina, dar cu cât Kievul amână mai mult aceste discuții, cu atât mai greu va fi să se ajungă la înțelegeri.

”Avem aici un grup de mediatori din partea unei respectabile organizații internaționale, regionale, care îmi spun: ”Iată, noi mergem la Kiev, ce să transmitem acolo?”. Eu le spun: ”Știți absolut totul, v-am spus că ei au întrerupt aceste negocieri, după care – asta a fost pe la mijlocul verii – l-au întrebat pe Putin de ce Rusia refuză negocieri”, a relatat el, cerând ca Rusiei să nu-i fie atârnată de gât eticheta de ”țară care refuză”.

Lavrov a declarat, de asemenea, că Statele Unite sunt parte la conflictul armat din Ucraina.

”Nu cu mult timp în urmă, unul dintre comandanții Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat, comentând subiectul utilizării armelor americane pe câmpul de luptă: ”Da, americanii au drept de veto asupra țintelor pe care noi le alegem”. Ce poate însemna acest lucru dacă nu implicare directă în direcționarea armelor aducătoare de moarte și participare la război?”, s-a întrebat, retoci, minsitrul rus.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că folosirea sateliților și a infrastructurii terestre a sistemului Starlink demonstrează că ”SUA nu sunt deloc neutre” în această situație.

Șeful MAE rus a comentat și declarația președintelui Serbiei, Alexandar Vucic, potrivit căruia conflictul din Ucraina poate degenera în al Treilea Război Mondial. ”Nu m-aș încumeta acum să fac previziuni sumbre”, a spus el.

Despre livrările de îngrășăminte

Uniunea Europeană nu vrea să trimită îngrășăminte în țările care au nevoie, îngrășăminte blocate acum în porturi europene și pe care Rusia a propus anterior să fie oferite gratuit, a declarat Lavrov.

”Salutăm eforturile Secretarului General care a facilitat semnarea acordurilor de la Istanbul, din 22 iunie. Dar aceste acorduri trebuie duse la îndeplinire. Deocamdată însă, navele cu cereale merg, în marea lor majoritate, nu în cele mai sărace țări, iar obstacolele financiare și logistice ridicate de SUA și de UE în calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești nu au fost, nici până astăzi, complet eliminate”, a subliniat ministrul.

El a amintit că 300.000 de tone de îngrășăminte sunt reținute în porturi europene, iar Rusia a propus de mult ca ele să fie oferite gratuit țărilor africate care au nevoie de ele, dar Uniunea Europeană nu reacționează.

Următoarea ”linie roșie” a NATO va fi Marea Chinei de Sud

Următoarea ”linie roșie” a NATO va fi Marea Chinei de Sud, a declarat Serghei Lavrov mai târziu, la conferință de presă. El a explicat că Alianța a declarat Rusia ca fiind o amenințare la adresa dominației totale a SUA, iar ca provocare strategică pe termen lung a desemnat China.

Potrivit spuselor sale, Occidentul colectiv în frunte cu SUA ”trimite tuturor celorlalte țări un semnal înfricoșător: următorul poate fi oricine îndrăznește să nu se supună”. Ca urmare a ”cruciadei” împotriva celor nedoriți s-a produs ”o decădere a instituțiilor multilaterale, transformate de Washington și de aliații lui în instrumente de realizarea a intereselor lor mărșave”, a subliniat Lavrov.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.