Directorul PCM Rom Giurgiu, Bogdan PENA: ”Legislația în România nu oferă angajatorului niciun fel de siguranță în relația cu cel pe care l-a calificat într-o profesie!” De ce suferim de lipsa forței de muncă…! 

Directorul PCM Rom Giurgiu, Bogdan PENA: ”Legislația în România nu oferă angajatorului niciun fel de siguranță în relația cu cel pe care l-a calificat într-o profesie!” De ce suferim de lipsa forței de muncă…! 

Cu aproape o săptămână în urmă am poposit la sediul firmei ”PCM Rom” din Zona Liberă Giurgiu, solicitând un dialog cu directorul acesteia, Bogdan Pena, cel ce conduce și o a doua firmă, ”Top Tehnology”,  ce își are sediul la foarte mică distanță de cea mai sus amintită. Cele două Societăți sunt obiective economice de referință pentru Giurgiu, produsele lor mergând către firme mari din afara granițelor țării.

Cunoscând faptul că este unul dintre angajatorii locali ce susține învățământul dual și că de multă vreme se confruntă cu un deficit de personal salarial, calificat, am abordat acest subiect atât de sensibil astăzi, întrebându-l cum reușește totuși să se descurce nu doar cu una, ci cu două societăți, simultan…

În timp ce Șantierul Naval aparținând Grupului Piriou, ia mână de lucru, calificată,  din altă parte, noi suntem obligați să  îi pregătim profesional, aici la noi, 100%! Pentru că profesia pe care o  pregătim noi, aici, nu o regăsim nicăieri în altă parte. În acest moment avem  o serie de persoane care după ce s-au format au rămas aici. Salariile din firmele noastre sunt destul de motivante și de atractive în același timp în comparație cu ale altor societăți. Încercăm totodată  să pregătim tineri  prin intermediul învățământului dual,  pe care eu, personal, îl consider extrem de folositor pentru noi, angajatorii.

Avem înființate două clase la Liceul Tehnologic Viceamiral ”Ioan Bălănescu„  din Giurgiu, atât pntrue societatea ”Top Tehnology” cât și pentru ”PCM Rom” – cea de-a doua firmă a noastră, câte o clasă pentru fiecare, în care pregătim un număr de 20 de elevi, ca operatori mașini- comandă numerică.

Sperăm că atunci când vor termina studiile să putem face ceva cu aceștia. Din păcate nu avem un contract cu ei, căci Legisația nu ne permite să încheiem contract cu minori. În privința unor contracte încheiate cu părinții acestor elevi nu știu ce valabilitate ar avea…După cum se constată, din păcate Legislația în România nu oferă angajatorului niciun fel de siguranță. Unii vin, învață aici secretele profesiei, după care, atunci când termină,  pleacă în altă parte… în special în străinătate.

Avem mari speranțe din partea acestui campus ce se dorește realizat  în Municipiu, motiv pentru care mergem în continuare pe clase de învățământ dua , cu cei de la Consiliul Județean și cu cei de la Primărie în programul  în care este implicată și Politehnica  Universității București.

Copiii ce merg la aceste cursuri de pregătire sunt plătiți…adică le dăm și o primă. Evident, doar celor care au prezență a cursuri  de minim 90%! Pe lângă ceea ce le dă statul, le mai dăm și noi câte 200 de lei, în fiecare lună.

Problema rămâne cum  reușim să reținem cât mai mulți dintre elevii instruiți, după terminarea celor 3 ani de curs. Eu am pățit-o la ”Top Tehnology” unde, pe un proiect cu finanțare europeană, din cei 20 de elevi pregătiți ca operatori, în urma unor contracte încheiate cu o firmă din Craiova specializată pe așa ceva,  bine organizați și pregătiți,   la terminarea cursurilor, 7 dintre ei au plecat imediat, cu diploma în mână,  către Germania și Italia.

Am încercat să ne recuperăm banii pierduți, primiți de la UE, în instanță, dar în final am obținut doar o sumă modică, în rest am pierdut cu brio deși aveam actul adițional încheiat la contract, cu școlarizare făcută, cu absolut tot. Asta este justiția în România! 

Ei (n.n.- tinerii) vin aici, fac practică, le asigurăm toate condițiile inclusiv echipamente de protecție, pentru ca la final să constatăm că merg în altă parte…Cred însă că pentru a-i convinge să rămână ar fi nevoie de o legătură mai strânsă între noi și liceul Tehnologic în care ei învață. În același rimp ar trebui să ni se spună care dintre cursanți arată interes pentru a învăța această meserie, cine are note mai bune. Pentru că în felul acesta am ști cu cine am putea încheia un contract, ca o formă de stimulare, făcându-i să priceapă că ulterior se vor bucura și de un salariu bun. Și că în timpul anilor de studiu, pe lângă cei 200 de lei am putea să le dăm în plus chiar și o primă, dacă vedem că sunt serioși.  Afară, în străinătate, sistemul funcționează…E altceva…În Germania de exemplu, 90% din directorii tehnici ai marilor firme sunt proveniți din școli profesionale. Acolo ei își stabilesc de la început drumul… Statul, la rândul său, se implică…Cei din sistemul de învățământ, la finele anilor de curs, în etapa de evaluare stau de vorbă cu părinții absolvenților  și le spun dacă elevul este pregătit pentru a urma o facultate sau nu. Și astfel, statul  le asigură varianta de ași plăti ei, în continuare, pregătirea. Dacă părinții se încăpățânează și vor neapărat ca odrasla lor să urmeze o facultate nu au decât să plătească personal cursurile acestuia.

 Acolo existăși  o cu totul altă mentalitate despre educație, despre muncă, nu există acea rușine, ca la noi , de a urma o școală profesională…Abia după ce urmează așa ceva, cei ce vor mai mult urmează facultăți tehnice și ies directori tehnici, cu o anume experiență.

Prejudecata asta jenantă, a început la noi din perioada comunistă când cei care nu erau capabili să termine un liceu mergeau la ”profesională”. Conceptul acesta greșit a continuat însă și după anii 90 când aceste școli s-au desființat, dând senzația părinților că erau nefolositoare, ne-a precizat directorul Bogdan Pena în legătură cu pregătirea forței de muncă, astăzi, în cadrul școliilor profesionale  și cauzele care stau la baza penuriei de persoane calificate, cât și a lipsei de apetență a tinerilor pentru a se profesionaliza într-un anumit domeniu.

(Florian Tincu)

Cu aproape o săptămână în urmă am poposit la sediul firmei ”PCM Rom” din Zona Liberă Giurgiu, solicitând un dialog cu directorul acesteia, Bogdan Pena, cel ce conduce și o a doua firmă, ”Top Tehnology”,  ce își are sediul la foarte mică distanță de cea mai sus amintită. Cele două Societăți sunt obiective economice de […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/directorul-pcm-rom-giurgiu-bogdan-pena-legislatia-in-romania-nu-ofera-angajatorului-niciun-fel-de-siguranta-in-relatia-cu-cel-pe-care-l-a-calificat-intr-o-profesie-de-ce-suferim-d/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=directorul-pcm-rom-giurgiu-bogdan-pena-legislatia-in-romania-nu-ofera-angajatorului-niciun-fel-de-siguranta-in-relatia-cu-cel-pe-care-l-a-calificat-intr-o-profesie-de-ce-suferim-d
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 7 februarie 2023 00:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.