Clădirile a două şcoli din municipiul Giurgiu sunt încadrate în clasa II de risc seismic, dar, în afară de acestea, autorităţile nu au mai identificat alte construcţii multietajate cu risc la cutremur în oraş, afirmă inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Giurgiu, Petre Bărdăune.
Cele două unităţi de învăţământ, Şcolile 1 şi 2, au fost expertizate la solicitarea Primăriei.
„Din clasa II de risc seismic fac parte clădirile susceptibile de avariere majoră la acţiunea cutremurului de proiectare corespunzător stării-limită ultime, care pune în pericol siguranţa utilizatorilor, dar la care prăbuşirea totală sau parţială este puţin probabilă”, a explicat, luni, pentru AGERPRES Petre Bărdăune.
Potrivit acestuia, foarte multe blocuri din oraş au beneficiat de programe de anvelopare, iar pentru a accesa fondurile necesare, construcţiile respective au fost expertizate. Dacă, în urma expertizei, ar fi fost încadrate în clasa I sau II de risc seismic, clădirile ar fi trebuit să fie întâi consolidate şi abia după aceea anvelopate.
„Conform Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie (…) Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026. În judeţul Giurgiu autorităţile au identificat şi expertizat două clădiri de şcoli încadrate în clasa I de risc seismic, care au fost demolate şi au intrat în reconstrucţie din toamna anului trecut prin Programul Naţional Şcoli sigure şi sănătoase. Este vorba de şcoala cu clasele I-IV din satul Adunaţii Copăceni, comuna Adunaţii Copăceni, un proiect în valoare de 7.065.739 lei şi şcoala cu clasele I-VIII în sat Dărăşti – Vlaşca, comuna Adunaţii Copăceni, un proiect în valoare de 10.417.000 lei”, a declarat şeful ISC Giurgiu.
În municipiul Giurgiu mai sunt câteva clădiri de fostă utilitate publică aflate acum în conservare, precum fosta Baie Publică sau fostul Institut de Proiectări al Judeţului Giurgiu, unele aflate acum în proprietate privată, şi care prezintă risc seismic, dar pentru care Inspecţia de Stat în Construcţii Giurgiu a dispus să fie aplicate măsuri de siguranţă în sensul că, dacă se prăbuşesc sau se desprinde tencuiala, acestea să fie sprijinite sau împrejmuite pentru a evita accidentarea trecătorilor.
Blocurile din oraş au fost construite în perioada comunistă, în anii ’60, 70 şi ’80, dar sunt şi blocuri construite mai târziu. (www.agerpres.ro)
Reflectorul de Sud