Dronele înarmate Hermes 450, tot mai aproape de a intra în dotarea MApN. Cât vor costa VIDEO

Nu este cunoscut motivul oficial pentru care IAI nu a fost acceptată, dar este posibil ca MApN să fi considerat că nu îndeplineşte una dintre condiţiile impuse. „Candidatul trebuie să depună declaraţii şi documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei iniţierii procedurii specifice cel puţin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO, care includ în configuraţie sistem de armament. Raza de acţiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date – Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare”, se arată, între altele, în caietul de sarcini pus la punct de MApN.
De precizat că MApN doreşte sisteme aeriene fără pilot în două variante: terestră şi navală. Conform Hotărârii de Guvern Nr. 912 din 19 august 2021 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente achiziţionării dronelor MApN va evalua cu grijă performanţele aparatelor. Este vorba de „raza de acţiune în toate configuraţiile de echipare, inclusiv cu sistem de armament”, „autonomia de zbor”, „bătaia maximă eficace a muniţiei (distanţa operaţională) când muniţia aer-sol este lansată de la o altitudine de 4.572 m” sau „precizia muniţiei”. În fine, un cuvânt greu de spus îl are şi costul de operare şi mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemului care se va calcula pentru o perioadă de 15 ani.
Reamintim că israelienii de la Elbit propun drona Hermes 450 pe care vor să o şi producă în România. Vehiculul aerian israelian de dimensiuni medii a fost proiectat pentru misiuni tactice de lungă durată. Practic, aeronava poate sta în aer până la 30 de ore şi are ca misiuni principale recunoaşterea, desemnarea de ţinte şi supravegherea, dar poate fi transformată şi într-un releu de comunicaţii. Foarte important, Hermes 450 poate fi utilizată ca aeronavă de atac prin instalarea la bord a două temute rachete aer-sol Hellfire, special concepute pentru lovituri de mare precizie. Este vorba de rachetele utilizate de americani pentru eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani.
Oficial, UAS-urile Hermes 450 au fost folosite în Afganistan de militarii din Regimentul 32 Artilerie Regală a Armatei Britanice. Mai exact, militarii britanici au operat 52 de drone Hermes care au ajuns la 70.000 de ore de zbor, echivalentul a 8 ani de zbor fără oprire. Între altele, UAS-urile Hermes 450 sunt în dotarea militarilor israelieni, americani, britanici, georgieni, brazilieni şi mexicani. 
[embedded content]  

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.