Feribotul Giurgiu-Ruse, subiectul întâlnirii autorităților române și bulgare
În timp ce cozile de TIR-uri de la frontieră se întind pe kilometri, toată lumea se întreabă ce se mai aude despre feribotul Giurgiu-Ruse.
Au avut loc numeroase întâlniri între autoritățile române și bulgare pe această temă, însă nici la această dată feribotul nu este funcțional, deși cei de la CNAIR spun că ambele puncte de control sunt perfect funcționale.
O nouă întâlnire între instituțiile responsabile din Giurgiu și Ruse a avut loc la Prefectura Giurgiu, unde s-a discutat despre redeschiderea liniei de feribot pe ruta Ruse – Giurgiu, precum și despre organizarea circulației rutiere în contextul derulării lucrărilor de reparații pe Podul ”Prieteniei” dintre Ruse și Giurgiu.
Partea română a fost reprezentată de: Florentina Stănculescu, prefectul județului Giurgiu; Mirel Dragoș Brăgaru, subprefectul județului Giurgiu; Dumitru Vîlceanu, împuternicit inspector şef – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Vlașca” al judeţului Giurgiu; Viorel Chiran, inspector șef – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu; Bogdan Ionuț Dana, inspector șef – Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu; reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Partea bulgară a fost reprezentată de: guvernatorul Regiunii Ruse, Dragomir Draganov; comisar Nicolai Nedelchev, director adjunct al Direcției Regionale „Poliția de Frontieră” – Ruse; Stamen Savov, director Administratia Regionala a Drumurilor – Ruse; Lili Gancheva, director executiv al Asociației „Euroregiunea Danubius”.
În debutul întâlnirii, guvernatorul Regiunii Ruse a realizat o scurtă prezentarea a traficului la frontiera bulgaro-română în perioada minivacanței de Sfânta Maria (14-19 august 2024), precizând că numărul autoturismelor a crescut cu aproape 2.400 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce numărul camioanelor a scăzut.
”Concluzia este că ambele părți trebuie să depună eforturi comune pentru redeschiderea liniei de feribot, care să preia din acest trafic”, a mai spus guvernatorul Regiunii Ruse.
Discuțiile întâlnirii s-au axat și pe problema cozilor de tiruri care afectează ambele Puncte de Trecere a Frontierei, în ciuda numărului mare de echipaje de poliție angrenate în aceste zone.
Un alt subiect de mare importanță abordat a fost referitor la posibilitatea producerii unor situații de urgență (accidente, incendii) pe Podul ”Prieteniei”. În acest sens, reprezentanții Poliției de Frontieră române și bulgare au convenit să discute în amănunt acest aspect, pentru a veni cu soluții concrete care să împiedice producerea unor tragedii.
De asemenea, a fost abordată și problema staționării camioanelor pe Pod, care degradează asfaltul. Din fericire, numărul camioanelor a scăzut, ceea ce facilitează efectuarea eficientă și rapidă a controlului operativ și, astfel, nu mai este necesară staționarea acestora pe Pod.
În ceea ce privește redeschiderea liniei de feribot pe ruta Ruse – Giurgiu, reprezentanții CNAIR au menționat că sunt pregătiți pentru a efectua controlul, ambele puncte de control fiind complet operaționale. La ora actuală, se așteaptă la societățile comerciale din România și Bulgaria, care sunt administratorii feribotului, să obțină autorizațiile necesare demarării lucrărilor.
Reprezentanții CNAIR au mai precizat că până la sfârșitul anului curent, Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu va fi unul dintre cele mai moderne din țară, având în vedere sistemele care vor fi implementate, inclusiv sistemul de plată online pentru autoturisme, care va reduce semnificativ timpii de așteptare.
Tot reprezentanții CNAIR au mai spus că peste două săptămâni va fi lansată licitația pentru construirea celui de-al doilea Pod peste Dunăre între Giurgiu și Ruse, urmând ca la începutul anului viitor să înceapă proiectarea acestuia.
Concluzia întâlnirii a fost trasată de prefectul județului Giurgiu, care a afirmat că în perioada minivacanței de Sfânta Maria a existat o organizare foarte bună a traficului rutier în ambele Puncte de Trecere a Frontierei și că autoritățile competente vor continua să colaboreze în vederea gestionării eficiente a oricăror probleme ce pot apărea, dar și pentru identificarea celor mai bune soluții în beneficiul cetățenilor, indiferent că sunt români, bulgari sau de altă naționalitate.
Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/feribotul-giurgiu-ruse-subiectul-intalnirii-autoritatilor-romane-si-bulgare/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 21 august 2024 09:26